Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 10 aug 2017

Onderzoek bewijst: laat je kinderen vooral gevaarlijke dingen doen

‘Voorzichtig! Niet te hoog! Kijk uit!’ We gokken dat dit bij zo’n negen van de tien gezinnen regelmatig door de lucht vliegt omdat je niet wil dat je kids gevaarlijke dingen doen. Laat die teugels voortaan maar wat meer vieren, want uit onderzoek is gebleken dat hoe meer gevaarlijke dingen kinderen doen, hoe beter ze ontwikkelen.

Zelfverzekerder

Je leest het goed: de volgende keer dat je kleuter in een boom probeert te klimmen, kun je ‘m gerust laten gaan. Tenzij het echt te gevaarlijk wordt, natuurlijk. Onderzoekers hebben namelijk bewezen dat kinderen die spannende dingen doen en hun grenzen opzoeken, betere sociale skills hebben, meer bewegen, betere management skills ontwikkelen en ook nog eens meer zelfverzekerder zijn op latere leeftijd.

Om goed te ontwikkelen, hebben kinderen de ruimte nodig om hun grenzen te onderzoeken. Net ver genoeg dat ze er opgewonden van raken en net niet zo ver dat het écht gevaarlijk wordt. Voor elke ouder en kind liggen die grenzen op een andere plek, dus daar kunnen de onderzoekers geen richtlijnen voor aangeven.

Onnodige angsten

Volgens het onderzoek zijn ouders vaak te beschermend, omdat ze niet goed kunnen inschatten wanneer er serieuze gevaren op de loer liggen. Om die uit de weg te gaan, waarschuwen ze kinderen vaak al bij het minste geringste. Vaak komt dit doordat ouders dingen die ze zelf eng vinden (spinnen, in een vliegtuig zitten) ook op die manier overdragen aan hun kinderen. Volgens ontwikkelingspsycholoog Brad Weekes kan dit nadelige gevolgen hebben en praten ouders op die manier hun kinderen onnodige angsten en fobieën aan.

LEES OOK: 6 x het gevaarlijkste speelgoed dat ooit verkocht werd

Een andere reden waarom ouders vaak te beschermend zijn, is omdat ze bang zijn dat ze op hun vingers worden getikt door andere mensen. Ze zijn volgens Brad bang dat ze in de ogen van anderen slechte ouders zijn, omdat ze hun kinderen in gevaarlijke situaties zouden brengen of te weinig zouden beschermen.

Fikkies stoken

Ouders zouden hun kinderen vooral meer vrij moeten laten tijdens het spelen. In landen als Canada en Nieuw Zeeland is het heel normaal dat kinderen op school gevaarlijke dingen doen, zoals het beklimmen van bomen, het bouwen van forten en het stoken van fikkies. Uiteraard onder supergoede begeleiding. Er is onderzoek gedaan naar de scholen waarop dit toegestaan is, en daaruit blijkt dat de kinderen een stuk lekkerder in hun vel zitten en dat er op deze scholen minder gepest wordt dan op scholen waar deze activiteiten minder gangbaar zijn.

Hoe kun je hier als ouder op inspelen?

Alle grenzen wegnemen of je kinderen pushen om gevaarlijke dingen te doen zijn dingen die je vooral níet moet doen. Wat je wel kunt doen is je kind wat meer vrijlaten. Zijn jullie in het bos? Laat ‘m lekker rennen. Struikelen over takken en rondrennende honden horen er nu eenmaal bij. Het zal het zelfvertrouwen van je kind een boost geven als hij het gevoel heeft wat onafhankelijker te zijn. Dat levert ‘m later alleen maar meer voordelen op.

Waarom we onze kinderen deze 5 gevaarlijke dingen moeten laten doen

mdpi.com

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: laat je kinderen vooral gevaarlijke dingen doen
Sluiten