Redactie
Redactie Gezondheid 19 nov 2017

Frans consumentenblad waarschuwt voor schadelijke stoffen in thee

Denk je er verstandig aan te doen om na drie koppen koffie per dag over te schakelen op thee, doe je het weer niet goed. Althans, dat meldt een Frans consumentenblad dat waarschuwt voor gevaarlijke thee door giftige stoffen in verschillende soorten.

Gevaarlijke thee: Lipton, Twining en Kusmi Tea

Voorafgaand aan deze conclusie ging onderzoek naar verschillende groene en zwarte theesoorten, waaronder die van bekende merken als Lipton en Twinings, maar ook Kusmi Tea (die o.a. bij de Bijenkorf verkocht wordt). Uit het onderzoek bleek dat de theebladeren meestal niet worden gewassen, uit angst dat smaak verloren zou gaan. Een mooi en begrijpelijk streven, maar daardoor bevatten theebladeren vaak sporen van arsenicum en alkaloïden – stoffen waar het menselijk lichaam niet bepaald blij van wordt.

Kamillethee, rooibosthee en pepermuntthee: ook een risico

Kruidenthee – thee die niet in zakjes verkocht wordt – werd niet in het onderzoek meegenomen. Dat wil niet zeggen dat die automatische niet als mogelijk ‘gevaarlijke thee’ gekwalificeerd worden. Daarover zeggen de onderzoekers dat eveneens niet uitgesloten kan worden dat er ‘potentieel gevaarlijke stoffen in zitten’.

Met name kamillethee, rooibosthee en pepermuntthee zouden zogenaamde pyrrolizidine-alkaloïden (PA) bevatten, aangezien deze gifstoffen vermoedelijk in het onkruid zitten dat met de thee meegeplukt wordt. Hoge concentraties van deze PAs kunnen giftig zijn voor de mens en op den duur mogelijk kanker veroorzaken. Deze PA-stoffen zitten trouwens ook in honing, maar dat is weer een heel ander verhaal.

… En nu weer door met leven

Voordat de paniek nu toeslaat: dat is niet nodig. Hoewel bij alle tot dusver bestudeerde theezakjes inderdaad schadelijke stoffen werden aangetroffen, was de hoeveelheid nooit meer dan de toegestane limiet. En daarmee valt dit bericht in de categorie ‘joh, interessant om te weten, en nu gaan we weer gewoon vrolijk door met leven’.

Eerder lazen we al over aardbeien uit de supermarkt die we beter ook laten staan, want: giftig.

De Standaard

Reageer op artikel:
Frans consumentenblad waarschuwt voor schadelijke stoffen in thee
Sluiten