Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 31 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Grof taalgebruik en kinderen: dit is de invloed van gevloek zoals in de film ‘Zwemparadijs’

Hoe vaak heb jij mensen meerdere keren met ‘kanker’ horen schelden – binnen een minuut? Ik niet zo vaak, maar het tv-programma ‘Zwemparadijs’ heeft de teller in ieder geval met één omhoog geschroeft. Een fragment van slechts 42 seconden dat viraal ging op Facebook, zit vol grof taalgebruik.

Er wordt één keer met ‘kanker’ gevloekt, iemand uitgescholden met ‘kankerlijer’ en tussen neus en lippen door genoemd dat iemand ‘je wel geil vindt’. Het programma haalde zich daarmee de kritiek van half Nederland op de hals. Maar wat zijn de effecten van dit soort grof taalgebruik op de NPO?

Grof taalgebruik beïnvloedt ontwikkeling van de hersenen

De invloed van grof taalgebruik in het bijzijn van kinderen heeft niet alleen emotionele impact, maar ook fysieke: veelvuldig gebruik van scheld- en vloekwoorden beïnvloedt de ontwikkeling van het brein van jonge kinderen. Dat komt omdat negatieve informatie sneller wordt verwerkt dan positieve. Dat heeft invloed op de ontwikkeling van de gyrus temporalis superior, ook wel bovenste slaapwinding genoemd. Uit het onderzoek blijkt dat dat gedeelte van de hersenen anders werkt in het verwerken van informatie bij mensen die als kind verbaal mishandeld werden (in welke mate dan ook) dan bij mensen die niet veel in inraking zijn geweest met verbale negativiteit.

Ook op korte termijn hebben vloek- en scheldwoorden effect op ons. The Guardian schrijft dat de woorden een stress-reactie veroorzaken in ons brein. Eufemismen van heftige woorden, wekken die reactie niet op. De fysieke reactie komt dus echt door het negatieve woord zelf. Ondanks dat onze kinderen misschien vaker scheldwoorden horen, worden ze er zeker nooit ‘immuun’ voor, en de vraag is al helemaal of we dat moeten willen.

Wat het extra erg maakt, is dat de film ervoor heeft gekozen het woord ‘kanker’ te gebruiken. In tegenstelling tot iets als ‘fuck’ of ‘shit’, zijn er mensen die daar daadwerkelijk negatieve ervaringen mee hebben. Het is dan ook niet voor niets dat dat, volgens onderzoek van de Bond tegen vloeken, het meest kwetsende scheldwoord is. Daarna volgen ‘godverdomme’, ‘hoer’ en ‘neger’, omdat ook daar persoonlijke dingen aan verbonden kunnen zijn.

Verschil tussen vloeken en schelden

Overigens zijn niet alle onderzoeken even negatief. Volgens wetenschapper Benjamin Bergen is vloeken een ‘oervaardigheid’ en zijn scheldwoorden in principe niet erg zo lang ze niet op een persoon gericht zijn (‘kut, ben ik nou weer mijn sleutels kwijt’). Maar, zegt hij erbij, in context kunnen ze dat wel zijn. ‘Kankerlijer’ in het fragment wordt bijvoorbeeld specifiek tegen iemand gezegd. Als kinderen dat gedrag overnemen, kunnen ze mensen dus wel daadwerkelijk kwetsen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Grof taalgebruik en kinderen: dit is de invloed van gevloek zoals in de film ‘Zwemparadijs’
Sluiten