Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 6 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

7 sneaky tekenen dat je meer gevoelig bent om te verbranden

Het zonnetje lijkt nog niet te verdwijnen (yay), dus er zullen nog heel wat dagen naar het strand aan komen. Ook grote kans dat je één van die keren knalrood terugkomt…

Bepaalde medicijnen, huidverzorgingsproducten en dagelijkse gewoonten kunnen je vatbaarder maken voor verbranding door zon. Houd je huid veilig de rest van de zomer en houd rekening met de volgende dingen waardoor je mogelijk sneller verbrandt:

1. Je slikt antibiotica

Een van de meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt is tetracycline. Tetracyline wordt gebruikt bij vrijwel alle bacteriële infecties, zoals urineweginfecties, bronchitis, maar ook acne. Het is een medicijn dat de huid gevoeliger maakt voor de zon, waardoor je waarschijnlijk sneller zal verbranden. Een ander antibioticum dat ervoor zorgt dat je gevoelig bent voor zonbverbranding is Doxycycline, wat mensen onder andere gebruiken voor ernstige acne of de ziekte van Lyme.

2. Je gebruikt een exfoliërend masker

Het is soms lekker om een maskertje te gebruiken om dode cellen op je huid te laten verwijderen en een gloed op je gezicht te toveren. Het nadeel is dat het exfoliëren van die huidlaag natuurlijke zinbescherming verwijdert. Kenneth Mark, een cosmetisch dermatoloog, stelt dat je huid daardoor gevoelig wordt voor de zon. Exfoliërende maskers, chemische peelings en microdermabrasie kunnen allemaal dit effect hebben. Des te belangrijker om zonnebrandcrème te gebruiken.

3. Je gebruikt geneesmiddelen die chemisch verwant zijn aan de vitamine A-zuur

Retinoïden is de verzamelnaam voor de groep geneesmiddelen die chemisch verwant zijn aan de vitamine A-zuur. Middelen met retinoïden kunnen je poriën vrij houden en je huid gezond houden, maar ze kunnen je ook sneller doen laten verbranden.

4. Je drinkt een margarita

Bijna tijd voor happy hour? Drink je margarita of wodka frisdrank dan in de schaduw. Limoen- of citroensap kan een fototoxische reactie veroorzaken. Die reactie ontstaat wanneer bepaalde chemicaliën (zoals die in citrusvruchten) worden geactiveerd door de zon en de huid kunnen beschadigen – waardoor je verbrandt.

5. Je gelooft dat wolken je beschermen tegen de zon

Op een bewolkte dag heb je niet echt zonbescherming nodig, hè? Toch wel. Wolken bieden een vals gevoel van veiligheid, want je kunt op bewolkte dagen nog steeds verbranden. Volgens de Skin Canver Foundation dringt 40% van de UV-stralen door de wolken. Omdat het minder warm is, wordt je langer blootgesteld dan je misschien anders zou doen in de brandende zon. Gebruik zonnebescherming, wat er ook gebeurt.

6. Je neemt een selderij snack

Net zoals citrus huidreacties kan veroorzaken, kan selderij daar ook voor zorgen. Als je buiten een selderij snack neemt, is het goed om je ervan bewust te zijn dat die mogelijkheid bestaat.

7. Je weet niet genoeg over zonnebrandcrème

Let er goed op welke SPF je gebruikt en of je zonnebrandcrème niet overdatum is. Vergeet ook niet dat je je om de 2 uur opnieuw moet insmeren, evenals iedere keer als je uit het water komt. Meer weten over zonnebrandcrème en aftersun? Lees hier alles wat je moet weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme