Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eten 18 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Geweldig, gezond, graan: freekeh

Waar quinoa inmiddels niet meer weg te denken is uit ons eetpatroon, zijn er ook granen en zaden die nog wat minder bekendheid hebben maar zo stilletjes aan toch hun weg vinden naar ons bord. Freekeh bijvoorbeeld. Dit Midden-Oosterse graan is hard bezig met een inhaalrace. 2015 wordt het jaar van de freekeh: mark our words.

Yotam Ottolenghi was al lang fan, Jamie Oliver noemde het al zijn nieuwe favoriete superfood en in Australië en Amerika is het heel populair. Freekeh is een tarwesoort die onrijp wordt geoogst en vervolgens gedroogd wordt met kaf en al. Dit geheel wordt traditioneel vervolgens in brand gestoken, tegen elkaar gewreven en in stukjes gebroken.

Het in brand steken zorgt voor de lekkere geroosterde smaak. Dit proces maakt freekeh anders, het is dus niet een nieuw soort graan, maar alleen een andere manier van bewerken.

Waar het eerst heel moeilijk verkrijgbaar was en we stad en land moesten afzoeken voor we een freekehsalade of pilav konden maken, is daar inmiddels verandering in gekomen. Ook gewone supermarkten hebben dit graan ontdekt en verkopen het.

Recept

Een van onze favorieten is freekeh met een avocadodressing, gerookte kip, tomaat en spinazie. De avocadodressing maak je door 1 avocado te pureren met een scheutje citroensap, zout, peper en wat water om het vloeibaar te maken.

Ontbijt-tip: maak ook een keer deze heerlijke quinoa granola!

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Geweldig, gezond, graan: freekeh
Sluiten