Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 4 feb 2017

Geweldig hoe een gehaakte octopus premature baby’s in leven houdt

Een ziekenhuis in Engeland hoorde van een baanbrekend onderzoek waarbij het knuffelen met gehaakte octopussen de overlevingskansen van premature baby’s verhoogd. Reden voor hen om per direct al hun te vroeg geboren patiëntjes een octoknuffeltje te geven.

LEES OOK: Mooi! Deze opa haakt mutsjes voor premature baby’s.

Het idee komt uit Denemarken waar onderzoekers ontdekten dat prematuurtjes die knuffelen met deze octopussen een betere gezondheid en ontwikkeling laten zien. Met een regelmatiger hartslag, hogere zuurstof in het bloed en verbeterde ademhaling nam de kans op snel herstel aanzienlijk toe. De baby’tjes trokken ook minder snel hun slangetjes van hun lijfje.

Kleine tentakels

De reden is mooi en simpel tegelijk. De kleine tentakels doen de kindjes denken aan de navelstreng en het zachte gehaakte beestje doet denken aan de baarmoeder, aldus de onderzoekers.

LEES OOK: 5 redenen waarom prematuren zo inspirerend zijn.

Het Poole ziekenhuis in Dorset, Engeland heeft besloten om alle ouders van hun patiëntjes een Octopus Lovie te geven met een duidelijk instructie hoe ze hem kunnen gebruiken. De medewerkers van het ziekenhuis zijn enorm enthousiast. Op de website van het ziekenhuis valt te lezen:

‘Het is ongelooflijk dat zoiets simpels een baby een veilig gevoel en betere gezondheid kan geven.’

Laaiend enthousiast

Ouders die aan het Octopus project deelnemen merken het verschil en zijn laaiend enthousiast. Moeder Kat Smith vertelt aan de lokale krant wat haar ervaringen zijn:

‘Mijn baby’s werden snel verliefd op de octopus. Als ze slapen houden ze de tentakeltjes stevig vast. Normaal zouden ze in de buik spelen met de navelstreng en nu geeft de Octopus Lovie ze een veilig en herkenbaar gevoel. Ze zijn echt ontzettend mooi.’

Voor degenen die geïnspireerd zijn, het haakpatroon voor de kleine octopussen kun je hier vinden. Hoe mooi zou het zijn als ook ziekenhuizen met neonatale afdelingen de octopussen kunnen aanbieden aan hun kleinste patiëntjes van het ziekenhuis. Belangrijk is dat de diertjes 22 centimeter lang zijn en van 100% katoen. Voor gebruik dienen ze gesteriliseerd te worden. Hoe meer ziekenhuizen hiermee aan de slag kunnen, hoe beter, zegt het Poole ziekenhuis. En daar zijn wij het roerend mee eens.

Al onze artikelen over prematuren lees je hier.

Reageer op artikel:
Geweldig hoe een gehaakte octopus premature baby’s in leven houdt
Sluiten