Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 15 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Geweldig nieuws: ontbijten met ijs is goed voor je hersenen

Alleen van de gedachte dat je na het opstaan een (of natuurlijk twee) bolletje(s) ijs naar binnen werkt, kom je al honderd calorieën aan. Als het aan Japanse wetenschapper Yoshihiko Koga ligt is dit wel de way to go als je je brein een boost wilt geven. Ontbijten met ijs zorgt er namelijk voor dat je een stuk beter functioneert.

Een ijsje als ontbijt

Heel goed zal het niet zijn voor je dieet, maar het heeft dus wel positieve gevolgen voor je brein. De professor heeft voor zijn onderzoek verschillende mensen de opdracht gegeven om ijs te eten direct, nadat ze hun bed uitkwamen. Daarna heeft hij geanalyseerd wat voor invloed het ijs heeft op het functioneren van het lichaam van de deelnemers.

Shockreactie

Hij kwam erachter dat de mensen die ijs aten voor hun ontbijt een stuk alerter waren en een betere mentale prestaties leverden. Heel klinisch gezegd zorgt de kou van het ijs voor een shockreactie, waardoor de alfa brainwaves toenemen. Die zorgen ervoor dat je sneller en helderder op dingen reageert. Daarnaast zou ijs voor ontbijt er ook voor zorgen dat je minder mentale irritaties ervaart.

LEES OOK: Maak je eigen fruitijs: avocado en limoen

Je zou denken dat je, om toch een tikkie gezonder te werk te gaan, dan ook gewoon een ijskoud glas water kunt drinken als je dezelfde effecten wilt bereiken. Ook dat heeft Yoshihiko geprobeerd, maar hoewel de resultaten ongeveer hetzelfde waren, bleek ijs toch aanzienlijk effectiever.

Positieve vibe

Professor Yoshihiko heeft nog veel uitgebreider onderzoek gedaan naar de invloed van ijs op het functioneren van je hersenen. Zo zou hij namelijk in twijfel hebben getrokken of het écht met de kou van ijs te maken zou hebben of dat mensen gewoon in een positieve vibe komen als ze ijs eten. Dat onderzoek moet nog verder worden uitgewerkt om tot een eindconclusie te komen.

Glucose

Britse diëtisten staan sceptisch tegenover het onderzoek van Yoshihiko. Zo denkt Katie Barfoot dat het verschil ‘m voor zit in het eten van ontbijt en het niet eten ervan. ‘Onze hersenen hebben glucose nodig om goed te functioneren en omdat er in ijs veel suiker zit zorgt dit automatisch voor een boost van je hersencapaciteit.

Vanille ijs

De smaak van het ijs zou ook nog enige invloed hebben. Uit een zelfde soort onderzoek uit 2005, gedaan door neurowetenschappers van het Institute of Psychiatry in Londen, bleek dat er meteen meetbare resultaten waren als de deelnemende mensen vanille ijs aten voor ontbijt. Dit kwam in dit onderzoek alleen niet door de kou van het ijs, maar doordat vanille ijs geluk in onze hersenen losmaakt.

7 x dit kun je zeggen als je kind elke dag om een ijsje vraagt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraph.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Geweldig nieuws: ontbijten met ijs is goed voor je hersenen
Sluiten