Onderzoek: gewichtstoename heeft maar voor een klein deel met genen te maken
Je genen bepalen de kleur van je ogen, de vorm van je oren en of je van je tong een rolletje kan vouwen. Wat je genen niet bepalen, is hoe snel je afvalt of aankomt. Tenminste: niet voor een noemenswaardig groot deel.
Buikvet
Dat ontdekten wetenschappers van het King’s College in Londen. Ze namen 786 tweelingen onder de loep om te ontdekken hoe de darmen vet distribueren. Ze onderzochten de stoelgang van de deelnemers om daarin biomarkers te vinden die zorgen voor een toename van visceraal vet (buikvet).
Omgevingsfactoren
Na hun analyse van de moleculen die ze vonden in de specimen, moesten de onderzoekers concluderen dat genen maar een kleine factor spelen in gewichtstoename. Omgevingsfactoren bijvoorbeeld spelen een veel crucialere rol. Maar 17,9 van de gevallen van gewichtstoename zijn te herleiden op erfelijkheid. Wat je eet, is voor 67,7% van belang.
Balans
Met het onderzoek willen de wetenschappers begrijpen hoe ze obesitas in de toekomst het best kunnen behandelen. Door te begrijpen hoe de darmflora werkt en hoe een dieet en microben in de darmen daar invloed op hebben, kunnen wetenschappers veel beter een behandelplan opstellen tegen overgewicht. In reactie op eten maken de microben in de darmen duizenden stofjes aan. Die worden dus veel meer gecontroleerd door wat we eten dan het feit dat je moeder ook al vijf kilo aankomt door alleen al naar een appeltaartpunt te kijken. De volgende stap is dan ook kijken wat je precies moet eten om je darmflora zo goed mogelijk in balans te houden.