Redactie
Redactie Mind 11 dec 2014

Gewoon doen! Zo maak je af waar je aan begonnen bent

Leuk nieuw project, dat verven van die kast. Had je even bedacht tussen de bedrijven door, dit weekend. De praktijk leert dat er straks een kast staat met één geverfde kant. Die andere komt heus wel een keer. Zo maak je af waar je aan bent begonnen!

Al die nieuwe ideeën die zo nu en dan opkomen zijn verrijkend voor je geest. Je creativiteit krijgt een boost en het geeft je voldoening. Misschien wil je een eigen bedrijf oprichten, of heb je besloten dat je vrijwilligerswerk wil doen. Of neem die cursus Spaans bijvoorbeeld, waar je heel lang over twijfelde, maar die je toch in huis hebt gehaald, een jaar geleden. Tot nu toe kun je enkel ‘Si’, ‘No’ en ‘Me llamo’ zeggen. Met deze tips leer je afmaken waar je aan begonnen bent.

1. Discipline boven alles

Steeds nieuwe projecten ontwikkelen en bedenken, laat zien dat je enthousiast bent. Echter brengt dat enthousiasme je uiteindelijk tot niets. Het geeft je een tijdelijk gevoel van voldoening, omdat je het in je hoofd al hebt afgemaakt. Daarbij kent een nieuw project geen tegenslagen, maar ze niet afmaken laat wel zien dat je niet heel veel discipline hebt. Ga voor minder ideeën, maar stop er meer ‘effort’ in.

2. Ga dwars door die ups en downs heen

Een project beginnen, ja, dat is simpel. Iets afmaken, daarentegen, is veel moeilijker. Je stuit namelijk tegen problemen waar je niet op had gerekend. Door deze tegenslagen te overwinnen, overwin je ook gelijk jezelf. Dit geeft veel meer voldoening dan alleen maar plannen bedenken.

3. Laat het los

Door veel plannen te smeden, kun je onrustig worden. Ze zitten in je hoofd, ze staan op papier, maar als je alles tegelijk wil doen, dan gaat het mis. Zonder dat je het wil, blijf je aan deze onafgemaakte ideeën denken. Of rond ze af, of laat ze los. Op deze manier verspil je geen energie.

4. Schrijf alles nog een keer op

Maak een overzicht van alle to-do’s en schrijf bij elke variant wat er nog gedaan moet worden. Vink ze één voor één af. Zo creëer je rust in je kop.

5. Kies

Door alles op te schrijven weet je wat er allemaal speelt. Maak een top 3 van de dingen die je nu wil doen. Vink ze stuk voor stuk af en ga verder met de volgende. Zijn er ook dingen die je kunt schrappen of waarvan je toch denkt ‘Goh, dit ga ik dus niet meer doen’, schrap ze maar. De klussen die niet zo urgent zijn, bekijk je over een paar weken weer.

‘Don’t think about making art, just get it done. Let everyone else decide, if it is good or bad, whether they love it or hate it. While they are deciding, make even more art.’ – Andy Warhol

6. Plan een dag in

Ben je vrij (lees: kinderen naar school, alleen thuis, zo’n soort situatie)? Dan is het heel verleidelijk om de was te gaan doen, even een bezoek te brengen aan de supermarkt of languit voor de televisie te gaan liggen. Ook raar, want gisteravond had je nog heel erg zin om al je taken te volbrengen. Ho, stop. Deze dag is er echt om dingen af te maken en af te sluiten. Dus, geen excuus!

7. Nieuwe projecten in aantocht? Hou ze buiten de deur!

Oh, wat is het verleidelijk om weer nieuwe dingen te bedenken. Immers, plannen smeden geeft ons het gevoel dat we ‘nuttig’ zijn. Ben je op dit moment aan iets bezig, maak dit af. Plopt er een supergoed idee op? Jammer dan, first things first. Je kunt het wel altijd opschrijven en bewaren voor later. Maar het heeft nu geen prioriteit.

8. Ga de uitdaging aan

Er komt een moment dat je denkt ‘Ja dag, ik kap ermee, ik doe het wel een andere keer’. Ga deze conversatie aan met jezelf, maar zet door. Je wilde toch iets ondernemen? Nu is hét moment. Je wil ook niet falen, toch? Een beetje uitdaging is overigens heel gezond.

9. Afronden

Nieuwe projecten starten geeft, een tijdelijke, voldoening. Ideeën uitwerken en ze daadwerkelijk uitvoeren en afmaken, geeft een geweldig gevoel.

10. Beloon jezelf

Want dat mag echt wel als je goed op weg bent! Door jezelf na een dag hard werken te belonen, motiveer je jezelf des te meer om het af te maken. Zo, kom maar op met dat nieuw paar schoenen.

Lees ook
Stop met uitstellen
Pieker je veel? Dit kun je er aan doen
Zo krijg je die vervelende klusjes in huis wel af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gewoon doen! Zo maak je af waar je aan begonnen bent
Sluiten