Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 11 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Een gezamenlijke rekening of liever ieder voor zich? Als je dít doet ben je gelukkiger, zegt een studie

Kiezen voor een gezamenlijke rekening of toch niet? Het is iets waar veel stellen over nadenken. Wanneer voeg je jouw financiën samen met die van je partner? En hoe vertrouw je erop dat je partner goede beslissingen zal nemen met jouw geld?

Ondanks deze ‘zorgen’, suggereert een nieuw onderzoek dat een gezamenlijke rekening misschien wel de beste keuze is.

Het onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat stellen die hun geld samen beheren – in plaats van die taken aan één specifieke partner toe te wijzen – een stabielere en bevredigende relatie hebben. Als je allebei betrokken bent bij financiële processen ben je als stel krachtiger, kwam uit het onderzoek.

In het onderzoek volgden onderzoekers 500 samenwonende families (149 eenoudergezinnen en 351 tweeoudergezinnen) voor ongeveer vier jaar, van wie de meerderheid halverwege de veertig was. De meeste gezinnen waren al meer dan 11 jaar samen. De onderzoekers verzamelden jaarlijks gegevens van deze families met vragen over hun financiële processen (wie verdiende het geld, wie had toegang tot het geld, wie beheerde het geld, en hoe vaak zij financiële conflicten hadden), wie meer macht had in de relatie, en gegevens over de kwaliteit en stabiliteit van hun relatie in de loop van de tijd.

Na een aantal jaren lieten de gegevens zien dat koppels die samen hun financiën beheerden over het algemeen een sterkere relatie hadden. Het mede-beheren van het geld, het hebben van een gezamenlijke rekening en het minder hoeven werken aan financiële conflicten, maakten deze koppels succesvol. Hun relaties waren van hogere kwaliteit en stabieler.

Moneytalk: ‘Ik shop van het spaargeld van mijn kinderen’

De perceptie is ook belangrijk

De onderzoekers ontdekten ook dat onze percepties belangrijk zijn als het gaat om wie de financiële macht in een relatie heeft. Vooral de perceptie van financiële macht van vrouwen leek de kwaliteit van een relatie meer te bepalen dan de percepties van mannen. Gezonde financiële processen verhogen de zeggenschap en invloed die iemand voelt over zijn of haar relatie. Als je dus het gevoel hebt over dezelfde financiële kracht als je partner beschikt, is dat de key tot een stabiel en tevreden gevoel in je relatie.

Tijd om het eens over geldzaken te hebben met je partner dus! Geldcoaches bevelen aan om zulke gesprekken vroeg in de relatie te houden en na te denken over hoe je eigen uitgavenpatronen zich kunnen vermengen met de gewoonten van je partner. Je kunt ook denken aan een uitgavenlimiet die geldt voor jullie beide, stel vast hoeveel je mag uitgeven zonder ‘toestemming’ te vragen. Het gaat erom dat jullie beiden op dezelfde lijn zitten wat betreft de financiën.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme