Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 30 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Het gezellig houden met familie deze feestdagen? Met deze 5 tips komt het goed

Of je nou een goede familieband koestert of niet: de feestdagen doorbrengen met familie kan best een beetje intens zijn.

Discussie

Je stresslevel ligt waarschijnlijk al een stuk hoger door alle Sint- en kerstaankopen, de dagen zo plannen dat alle familieleden tevreden zijn, het gerace en het gekokkerel. Dan hoop je ook nog maar dat iedereen een beetje goedgemutst aan tafel schuift en dat niemand een politieke discussie begint of gemene sneren uitdeelt. De boel staat in december op scherp.

Het is het seizoen van gezelligheid en samenzijn, maar soms kost dat samenzijn je nogal wat energie. Hoe houd je dan het hoofd koel en voorkom je dat de boel escaleert? We helpen je met de volgende tips.

1. Accepteer dat het oké is om niet blij te zijn rond de feestdagen

In het ideale geval zijn alle feestdagen net zo knus als in de films, maar in de realiteit valt dat nogal eens toe. Met zoveel verschillende persoonlijkheden die allemaal hun zegje willen doen, is de kans op een miniklein beetje drama best groot. Als je het idee hebt dat iemand de hele ervaring voor jou verpest, onthoud dan dat het leven niet Pinterest-perfect is. En nog belangrijker: dat daar helemaal niks mis mee is.

Het is niet zo raar dat iedereen rond de feestdagen een beetje on edge is. In plaats van je te irriteren omdat niet iedereen in de feeststemming is, kun je beter accepteren dat je alleen maar controle hebt over je eigen emoties. Doe je best om positief te blijven, dan volgt de rest hopelijk ook.

2. Hoop op het beste, bereid je voor op het ergste

Als je weet dat je moet dealen met familieleden die alle levenslust doodslaan, is je mentaal voorbereiden het beste wat je voor jezelf en je omgeving kan doen. Denk aan welke situatie je het meest vreest. Misschien is dat bijvoorbeeld een bepaald onderwerp waarvan je weet dat het op tafel komt en waar je je ongemakkelijk bij voelt. Probeer dan vooraf te bedenken hoe je zo’n onderwerp kan afwenden of in ieder geval jezelf van de discussie kan uitsluiten als-ie begint.

Denk ook na hoe je ná de discussie met de situatie omgaat. Het kan een goed idee zijn om het erover te hebben in plaats van het nog dagen te laten rondzoemen in je hoofd.

3. Wees je bewust van je omgeving en de mensen bij wie je je ongemakkelijk voelt

Laat niemand met wie je clasht je feeststemming verpesten. In plaats daarvan kun je je beter proberen je op je gemak te voelen in je omgeving en de mensen op te zoeken die je vrolijk maken. ‘Merk the good, the bad and the ugly op’, adviseert psycholoog Michael Alcee. ‘Als je voelt dat je geïrriteerd of gestrest raak, focus je dan op je innerlijke rust zodat je in het momet kan blijven.’ Herken de mensen met wie je wel graag omgaat en blijf bij hen in de buurt.

En de mensen die je liever vermijdt? Wordt zo saai voor ze als een grijze steen. Houd gesprekken beleefd, maar op de oppervlakte. Het doel is dat degene zo verveelt raakt dat-ie uit zichzelf iemand anders opzoekt. Slim, toch?

4. Heb een vertrouwenspersoon

Je zus, je man, je nichtje… iedere keer dat je hartslag omhoog schiet, neem je hen even apart zodat je je hart kan luchten. Bepaal van tevoren wie je vertrouwenpersoon is. Iemand die je begrijpt, de boel kan relativeren of desnoods meewerkt aan een vluchtplan.

5. Neem je eigen positieve energie mee

Vertrouw niet op je vrienden en familie om het licht van het feestje te zijn als je ook je eigen positiviteit mee kan brengen. De enige over wie je complete controle hebt in het leven ben jezelf. Wees je eigen zonnestraal. Bak een taart voor het toetje, neem bloemen mee, toon oprechte interesse en focus je op de leuke dingen.

Het kan altijd erger: 6 vrouwen onthullen de grootste drama’s die ze hadden met hun schoonfamilie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme