Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 22 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

9 gezinsrituelen om dat heerlijke kerstgevoel zo lang mogelijk te rekken

Ons gezin is dol op kerst. We vinden de kerstboom optuigen geweldig en dan die kerstmuziek en gezellige kerstmarkten. De maand december is voor ons één groot feest die niet lang genoeg kan duren. En inmiddels hebben we zo onze maniertjes gevonden om zo lang mogelijk van het kerstgevoel te genieten.

Omdat we het zonde vinden dat het hele kerstgebeuren zich eigenlijk maar op twee dagen afspeelt, hebben we verschillende rituelen ontwikkeld om het kerstfeest nog meer die bijzondere lading mee te geven. En die dus niet per se met Kerstmis zelf hoeven plaats te vinden, maar die we gedurende de periode voor kerst of gewoon in de kerstvakantie kunnen doen. Zodat onze jongens zich later niet alleen het uitgebreide kerstontbijt, de autoritjes naar de families en de diners met de hele familie herinneren, maar ook de volgende bijzondere dingen die we als gezin deden. En omdat ik iedereen een zo lang mogelijk kerstgevoel gun, deel ik ze natuurlijk graag met jou.

1. Samen zingen

In de Sinterklaas-periode is het heel logisch dat je met z’n allen gezellig voor de schoorsteen zit (of in elk geval bij de schoenen) om liedjes te gaan zingen, maar waarom eigenlijk niet rond kerst? Al die leuke kerstliedjes zijn er toch niet voor niets? Doe het gewoon: Google de teksten als je de liedjes niet uit je hoofd kent, en zing met z’n allen uit volle borst mee. Wedden dat ze een welkome afwisseling vormen op ‘Last Christmas‘ en ‘All I want for Christmas‘?

LEES OOK: Waarom muziek de beste multivitamine is

2. Lichtjes of stalletjes bekijken


Lichtjes vinden de kinderen sowieso te gek, dus je kunt een wandeling gaan maken door een wijk of park waarvan je weet dat deze goed versierd is. En ook kerststalletjes hebben op kinderen een magische uitwerking. Daar hoef je helemaal niet religieus voor te zijn (opgevoed). Hoe bijzonder is het als je elk jaar met z’n allen een kerststalletjes- (en lichtjes-)tocht maakt.

3. De vogels/eendjes voeren

Leuk om niet alleen de kerstboom binnen, maar ook de bomen buiten te versieren. Maar dan niet met ballen of lichtjes, maar met slingers van popcorn en dennenappels bedekt met pindakaas en vogelzaad. Behalve een feest voor de vogels, ziet het er ook nog eens leuk uit.

4. Spelletjes doen

Dus daar zitten jullie dan op een vrije middag (voor of tijdens kerst). Je kunt allemaal in je nieuwste boek of videospel duiken, maar je kunt deze middag ook speciaal maken door iets met z’n allen te doen. Iets wat je alleen doet tijdens kerst. Een spelletje Monopoly spelen of een ander bordspel wat de kinderen van Sinterklaas hebben gehad? Als het maar met ‘t hele gezin is.

5. Een kerstfilm kijken

Er zijn zoveel leuk kerstfilms. Waarom zou je er geen traditie van maken om na 5 december (ja hallo, Sinterklaas moet wel het land uit zijn) regelmatig een kerstfilm te kijken met z’n allen? Je kunt een filmmarathon plannen op een dag of iedereen zijn of haar favoriete film laten kiezen die jullie dan deze maand sowieso gaan kijken. Als je Netflix hebt, kun je helemaal je lol op: genoeg kerstfilms te vinden.

6. De kinderen bij elkaar laten slapen op kerstavond


Dit is zo gezellig. Je kinderen zullen er een heel speciaal gevoel bij krijgen, vooral als ze normaal gesproken nooit of niet zo vaak bij elkaar (mogen) logeren. Gewoon een van de matrassen naar de andere kamer slepen en laat ze maar keten. Ik bedoel: het is kerst!

7. Terugkijken op het jaar

Schrijf jullie herinneringen over afgelopen jaar op en lees voor wat jullie vorig jaar opschreven, maak een jaarlijkse foto op een bijzondere plek of schrijf samen op wat jullie komend jaar (anders) willen doen of bereiken.

8. Elk jaar een nieuw kerstboek


Seizoensgebonden boeken zijn the bomb, omdat ze ervoor zorgen dat je die extra spanning voelt op speciale tijden in het jaar. Als je er nou voor zorgt dat de kinderen elk jaar één kerstboek krijgen, dan hebben jullie voordat je het weet een hele collectie. En dan lees je elke avond een bijzonder verhaaltje uit een van de boeken. Wat een fijne traditie.

9. Voer koekjesbakdag in

Hoewel wij thuis regelmatig koekjes bakken, niet per se alleen in december, is het helemaal leuk om een dag in de kerstvakantie te pikken waarop iedereen lekkere dingen mag bakken. Je kunt de koekjes of andere creaties in weckpotten doen en deze mooi versieren om ze weg te geven aan vrienden en familie. Maar wat let je om alles gewoon met je eigen gezin op te eten, my lips are sealed!

LEES OOK: 10 superleuke knutselideeën voor kinderen met kerst

Blijf daarbij

Onthoud dat het voor kinderen belangrijker is dát er een traditie is, dan wát deze traditie dan precies is. Kies gewoon iets wat bij jullie als gezin past en voer het in, maar dan moet je daar wel bij blijven, want volgend jaar verwachten de kinderen dat het weer gaat gebeuren. Anders is het geen traditie natuurlijk.


En hier lees je waarom (familie) tradities zo belangrijk zijn

FOTO’S: rufflesandbowties.boutique, lifeasmama.com, tumblr.com, blameitonthetoes.blogspot.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 gezinsrituelen om dat heerlijke kerstgevoel zo lang mogelijk te rekken
Sluiten