Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 13 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: gezond eten maakt kinderen écht blijer

Dat een gevarieerd en gezond dieet belangrijk is voor de fysieke gezondheid van kinderen weten we inmiddels, maar de link met hun mentale gezondheid wordt vaak niet gelegd. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wat kinderen eten wel degelijk een grote impact heeft op hoe ze zich voelen op sociaal én emotioneel gebied. Interesting.

Het onderzoek werd gepubliceerd in BMC Public Health en vond een duidelijke connectie tussen voeding en mentale gezondheid bij kinderen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 7000 Europese kinderen van 2 tot 9 jaar gevolgd. De onderzoekers maten de diëten van de kinderen door te kijken naar de voedingsrichtlijnen. (Niet te veel toegevoegde suikers, iedere dag fruit en groente, 2-3 keer per week vis en volkoren producten.) Daarnaast keken ze naar vier welzijns-indicatoren: zelfvertrouwen, de relatie met hun ouders, mentale problemen en groepsdruk. Twee jaar later werden dezelfde kinderen nog eens gemeten.

Wat bleek: een goed basisdieet droeg bij aan een beter emotioneel welzijn, meer zelfvertrouwen en minder mentale problemen en vatbaarheid voor groepsdruk. En dat ongeacht het gewicht en de economische status van de kinderen. Daarnaast aten de meer zelfverzekerde kinderen twee jaar later nog steeds een gezond dieet.
De goede relatie met de ouders en de verminderde vatbaarheid voor groepsdruk werden vooral gelinkt aan het dagelijks eten van groente en fruit, en de minder mentale problemen aan de lagere vetinname.

LEES OOK: 10 supermakkelijke tips om je kinderen gezond(er) te laten eten

Gezond eten en de mentale gezondheid van kinderen

Maar, hoe werkt dat dan? De onderzoekers hebben een paar ideeën. Ze denken dat het eten van bijvoorbeeld vis en volkoren granen een gunstig effect heeft op het psychologisch welzijn en dat nutriënten als omega-3 vetzuren en vitamines en mineralen een direct positief effect kunnen hebben op de mentale gezondheid. Gezond eten zou daarnaast effect hebben op de gezondheid in het algemeen, omdat je er onder andere beter door zou slapen. En goed slapen doet weer wonderen voor de emotionele gezondheid van je kind.

Nog een ding: een gezond dieet helpt kinderen beter omgaan met stress en bepaalde uitdagingen in het leven. Kinderen met een goede mentale gezondheid grijpen dus minder snel naar ongezond eten om hun verdriet te verwerken.

Duidelijk effect

De onderzoekers stellen dat de studie geen direct oorzaak-gevolg verband tussen voeding en mentale gezondheid aantoont, maar dat wat de kinderen eten duidelijk effect heeft op hoe ze zich voelen. De UK’s Mental Health Foundation noemt voeding zelfs een onderschatte factor in de mentale gezondheid.
Éen ding is zeker: kinderen hebben baat bij gezond eten. Natuurlijk mogen ze elke dag iets lekkers, maar let goed op de Schijf van Vijf en de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme