Tessa Ham
Tessa Ham Gezondheid 16 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

5 tips om een gezond leven te combineren met gezin en drukke baan

Bij een drukke baan en het opvoeden van kinderen, schiet er nog weleens één ding bij in: jijzelf. Oftewel: een gezond leven. Als je eindelijk tijd voor jezelf hebt, is het makkelijk om naar die diepvriespizza te grijpen en die op te eten terwijl jij eindelijk je favoriete serie kijkt. Alhoewel hier helemaal niets mis mee is, is het ook belangrijk om af en toe aan je gezondheid te denken.

Goed voor jezelf zorgen heeft namelijk ook invloed op je mind. Het zorgt bijvoorbeeld voor minder stress en meer productiviteit. Het beste van alles: hoe vaker jij voor een healthy lifestyle kiest, hoe gezonder je familie daarvan zal worden!

Maak samen gezonde keuzes

Maak het een gewoonte in je huishouden om fruit te snacken in plaats van snoep, of water te drinken gedurende de dag in plaats van limonade. Óf ga in het weekend de natuur in, in plaats van spelletjes thuis te doen. Om maar een paar voorbeelden te noemen! Denk je dat jouw kinderen daar niet mee zullen instemmen?

“Ouders hebben invloed op de voorkeuren van hun kind”, zegt Connie Rogers, schrijfster en Certified Integrative Nutritional Holistic Health Coach. “Bovendien laat onderzoek zien dat kinderen bijvoorbeeld moeilijker kunnen leren als ze alleen verwerkte voedingsproducten eten.” Er zijn zoveel verschillende gezonde keuzes dat er wel iets bij moet zitten waar je kinderen dol op zijn. Experimenteer!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: kinderen die veel buiten zijn hebben later een betere mentale gezondheid

Sport samen

Als je kleine kinderen hebt, kun je die niet alleen achterlaten om even een uurtje in de sportschool te gaan zweten. Of elke keer opvang regelen. De oplossing? Beweeg samen! Doe bijvoorbeeld een kid friendly work-out op YouTube aan. Of zet jullie favoriete playlist aan en ga samen swingen.

Oké, op deze manier doe je misschien niet hele zware work-outs, maar krijg je wel genoeg beweging. Extra fijn is de quality time met je kinderen. Oh, en het is nog leuk ook! Inspiratie nodig? YouTubers The Bucket List Family laten heel goed zien hoe leuk het kan zijn om met de hele familie te bewegen!

Meal prep

Als je vaker WorkJuice leest, weet je dat we hier op de redactie enorm fan zijn van meal preppen. Weet je nog niet wat meal prepping is? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel van zusje WorkJuice: Alles wat je wilt weten over meal preppen (+ tips en makkelijke recepten!).

Meal preppen is niet alleen makkelijk omdat je altijd iets gezonds in huis of bij je hebt, maar scheelt ook nog eens tijd én geld. Kom je thuis na een drukke werkdag? Dan pak je een maaltijd uit de koelkast of vriezer en hoef je ‘m alleen nog op te warmen. Ideaal! Onze favoriete recepten?

Planning is key

De ultieme tip van veel coaches voor een gezond leven is echt planning. Dus niet alleen je maaltijden, maar ook wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten. Pak op zondagavond je planner of agenda en plan je gehele week vooruit. Dan zie je vanzelf wanneer je een gaatje (ook al is ‘ie maar ieniemienie) hebt voor de activiteiten die je zou willen doen.

Lees ook: 4 Manieren waarop zelfs de drukste moeders yoga in hun leven kunnen laten sluipen

Stop met de mom guilt

Een bekend fenomeen bij veel werkende moeders: mom guilt. Je voelt je schuldig als je op werk bent tegenover je kinderen, en schuldig tegenover je werkgever als je jouw zieke kind van de opvang gaat halen. Tel daarbij op dat je ook nog eens wil sporten, me-time wil inplannen en af en toe met volwassenen af wil spreken. Kortom: het ultieme recept voor stress.

Stop met al die hoge verwachtingen van jezelf! Zelfs als je voor een gezond leven hebt gekozen, zal het niet honderd procent van de tijd perfect gaan. Er zullen weken zijn dat je even niet sport of toch voor de pizza in plaats van de gezonde maaltijd kiest en dat is helemaal oké. We’re all doing the best that we can.

Lees ook: 6 Manieren om gezonder te worden (die niks met eten te maken hebben)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 tips om een gezond leven te combineren met gezin en drukke baan
Sluiten