Redactie
Redactie Gezondheid 20 sep 2017

7 x ongezonde dingen die we doen waarvan we denken dat ze gezond zijn

We willen het graag goed doen, als het even kan: gezond en biologisch eten, veel buiten zijn en zo min mogelijk dingen doen die mogelijkerwijs niet goed voor ons zijn. Guess what? Deze dingen waarvan we denken dat ze goed zijn, zijn dat juist helemaal niet.

Waarbij we graag meteen de kanttekening plaatsen dat de wereld af en toe nu eenmaal graag doorslaat als het gaat om waarschuwingen en lichte paniekzaaierij. Desalniettemin kan het geen kwaad om onderstaande zaken aan de orde te brengen, en dan kun je zelf bepalen of je het een overtuigend genoeg argument vindt om de gewoonte vaarwel te zeggen.

1. Handzeep gebruiken

Voor het eten, na het plassen, na het buitenspelen: we leren onze kinderen van jongsafaan om op bepaalde momenten hun handen te wassen met zeep. Niet doen, zeggen sommige mensen. Handzeep zou vol met chemicaliën zitten die, bij overmatig gebruik, sporen na zouden kunnen laten op de huid – waaronder rimpels. Bovendien is het vooral een kweekvijver voor bacteriën en virussen, menen diezelfde criticasters. Goed spoelen met water zou volgens hen meer dan voldoende zijn.

2. Gefilterd water en water uit een flesje drinken

Niets nieuws onder de zon: er zijn al jaren mensen die hard roepen dat water uit een fles drinken onzin is, en al helemaal niet schoner dan water uit de kraan. Het zou alleen maar een (slimme!) manier zijn van de producenten achter de flesjes om geld te verdienen. Los van het feit dat mensen klauwen met geld uitgeven aan flesjes spa blauw, lopen ze ook nog eens een klein leger aan mineralen mis, die vaak verloren gaan bij het filteren van het water. Ook niet onbelangrijk: in Nederland hebben we het schoonste drinkwater van de wereld.

LEES OOK: 10 x heerlijke én gezonde snacks voor in de pauze op school

3. Naar de dokter gaan als het niet écht nodig is

Natuurlijk moet je naar de dokter gaan als je denkt dat je echt iets mankeert, maar als dokters een euro zouden krijgen voor elke patiënt die met een lullige verkoudheid bij ze binnen stapt, zouden ze hun praktijk allang gesloten hebben. Maar erger nog: vaak komen mensen die niet ziek waren voordat ze bij de dokter binnen stapten, aanzienlijk ellendiger thuis. Feit: in het ziekenhuis en in dokterspraktijken worden de meeste mensen ziek(er). Ergens heel logisch, want dat is waar zieke mensen zich verzamelen. Met andere woorden: ga er alleen heen als het echt nodig is.

4. Glutenvrij eten (als daar geen medische indicatie voor is)

Als je allergisch bent voor gluten eten, is glutenvrij eten noodzakelijk, dat spreekt voor zich. Maar de laatste jaren zijn veel mensen voor wie dat niet per se nodig is, ook glutenvrij gaan eten, in de veronderstelling dat het gezond(er) is en je van glutenvrije producten niet of minder dik wordt. Helaasch. Denken dat een koekje zonder gluten goed voor je is omdat het geen gluten bevat, is onzin – er zit nog steeds boter en suiker in. Sterker nog: mensen hebben gluten nodig (nogmaals: tenzij je glutenintolerant bent), en vermijding van gluten kan op de langere duur het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

5. Regelmatig antibiotica slikken

Antibiotica slikken is effectief als je ergens in het lichaam een ontsteking hebt, maar kan contraproductief werken als je het te vaak doet. Waarom? Omdat je dan het risico loopt er immuun voor te worden. Het begint een probleem te worden omdat steeds meer mensen bij een pittige verkoudheid ook een beroep doen op antibiotica. Het gevolg kan zijn dat antibiotica geen enkele deuk meer in een pakje boter kunnen slaan als je een bacteriële infectie te pakken hebt.

6. Zwemmen in een openbaar zwembad

Sporters zullen zeggen dat zwemmen een van de beste, meest gezonde sporten is. Immers, je traint al je spiergroepen én de kans op blessures is nihil. Niets is minder waar: het schijnt dat te veel tijd doorbrengen in het water van een zwembad slecht kan zijn voor je hart. Ook helpt het niet dat je lichaamstemperatuur nogal uit balans raakt in het water. Zelfs Olympiër Michael Phelps trainde maar een deel van de tijd in het water.

7. Minder chocola eten

Want dat moet je gewoon volop blijven doen, vinden wij. En als we goed ons best doen, vinden we daar ook nog een handjevol wetenschappelijke bewijzen voor hoor, zoals dat je van chocola beter slaapt en dat chocola helpt tegen hoestbuien. Sommige dingen waarvan je denkt dat ze niet goed voor je zijn, zijn in feite helemaal niet zo slecht.

Euh, ja, die laatste hoort niet helemaal in het rijtje thuis, maar we konden het niet laten.

Deze 25 snacks kun je zonder schuldgevoel eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Listverse.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 x ongezonde dingen die we doen waarvan we denken dat ze gezond zijn
Sluiten