Oh no: deze populaire ‘gezonde’ voeding veroorzaakt acne

Veel mensen slaan na het sporten een shake met proteïnepoeder achterover. Het helpt spieren herstellen, maar blijkt nu één groot nadeel te hebben: je kan er puisten van krijgen. 

Bodybuilders

Sporters nemen het advies om na een work-out proteïne tot zich te nemen massaal ter harte. Van de vrouwen blijkt 50% van de recreatie-atleten het te doen, naast 100% van de vrouwelijke bodybuilders. Dat kan in de vorm van supplementen, shakes of repen. Uit onderzoek blijkt ook dat 1 op de 5 mannen regelmatig een proteïnereep eet in plaats van een maaltijd. En geef ze eens ongelijk, want eiwitten zijn goed voor spieropbouw en maken spierpijn minder intens. Er is alleen één grote maar.

Acne

Naast dat je er teveel van kan eten (en zo ongemerkt honderden calorieën binnenkrijgt), kleeft er nog een groot nadeel aan proteïnepoeder: het kan je acne opleveren. Het gaat in dit geval om de proteïnepoeder op basis van wei (of ‘whey’, zoals vaak op de potten staat).

Dermatoloog

Dermatoloog Mona Gohara en haar collega’s zagen onder vrouwen die proteïnepoeder door hun drankje doen een sterke toename van acne. Onderzoek onder dertig deelnemers versterkt die constatering. Mensen die een maand lang iedere dag proteïnepoeder binnenkrijgen, hadden veel vaker en meer puistjes dan mensen die dat niet deden. Een ander klein onderzoek onder vijf mannelijke deelnemers liet zien dat proteïne uit hun dieet schrappen, zorgde voor een gavere huid.

Zuivel

Tot nu toe weet niemand nog zeker wat de link is tussen proteïne en acne. Onderzoekers vermoeden dat je hiermee de productie van insuline omhoog stuwt, wat de kans op puistjes vergroot. Anderen wijzen op het al eerder aangetoonde verband tussen acne en zuivel – aangezien wei ook een melkproduct is.

Hennepzaad

Vooralsnog geldt dat het onderzoek naar proteïnepoeder kleinschalig is en hardcore bewijs is het niet. Maar als je regelmatig eiwitshakes drinkt en je huidproblemen hebt, kun je overwegen over te stappen op proteïnepoeder op basis van hennepzaad of soja. Dat geeft dezelfde voordelen zonder risico op puistjes.

In Antwerpen opent de eerste Puistenbar (en we willen er meteen heen).

Readers Digest

Reageer op artikel:
Oh no: deze populaire ‘gezonde’ voeding veroorzaakt acne
Sluiten