Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 30 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze 9 gezondheidstips word jij stralend honderd

Vitaal en knap honderd worden? Graag. Voer deze dingen in in je dagelijks leven en je oma-zelf zal je later enórm dankbaar zijn. You’re welcome.

Omdat bijna niemand zin heeft om iedere week uren in de sportschool te staan en alleen maar gezond en volgens een strikt schema te eten: hier wat tips die een stuk makkelijker en toegankelijker zijn.

Socializen

Regel 1: maakt tijd voor vrienden! Ook al is het soms ontzettend aantrekkelijk om je elk vrij moment dat je hebt terug te trekken en ook even écht vrij te zijn, die tijd alleen kan slecht zijn voor je gezondheid op lange termijn. Te veel tijd alleen doorbrengen en jezelf isoleren kan er (onbewust) voor zorgen dat je gevoelens van eenzaamheid ontwikkelt. En als eenzaam persoon heb je 14% meer kans om dood te gaan. Ja, echt. Volgens experts is het bijhouden/opbouwen van sociale contacten net zo belangrijk als gezond eten en actief zijn. Dus: volop tijd maken voor lunchdates, middagen met wijn en bitterballen en andere gezellige activiteiten.

Zonnebrand

Jep, zonnebrand smeren in overvloed. Het goedje beschermt je huid niet alleen tegen verbranding en kanker, maar laat je er ook járen jonger uitzien. Uit Australisch onderzoek onder 900 mensen is gebleken dat bij mensen die dagelijks zonnebrand gebruiken (ja, ook als de zon niet schijnt!) 24% minder huidveroudering te zien was dan bij de groep die niets smeerde. Je weet wat je te doen staat.

Water

Stay hydrated, neem altijd een flesje water mee en laat de frisdrankjes ondertussen liggen. Niet alleen voor de calorieën, de suikerige drankjes schijnen ook je huidcellen te verouderen. Mensen die veel frisdrank drinken hebben in hun witte bloedcellen minder beschermend DNA, wat samenhangt met leeftijd-gerelateerde chronische ziekten.

Volkoren

Want: vezels! Volkoren muesli, brood, crackers; volkoren alles, eigenlijk. Volkoren wordt volgens onderzoek gelinkt aan een goede gezondheid, waarschijnlijk deels vanwege de beschermende eigenschappen van vezels. Één bakje volkoren muesli in de ochtend heeft al zijn voordelen.

Joggen

Je hoeft echt geen kilometers af te leggen, geen paniek, maar van vijf minuutjes joggen op een rustig tempo wordt je lichaam al heel blij. Iedere dag vijf tot tien minuten joggen zou het risico’s op overlijden aan hart- en vaatziekten tot 58 % verkleinen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook de deelnemers die een écht traag tempo aanhielden en een tot twee keer per week hardliepen, zagen al voordelen. Wil je echt oud worden? Trek dan die Nikes maar uit de kast.

Nootjes

En dan niet die heerlijke borrelnootjes van Duyvis. Iedere dag een handje goede noten doet wonderen voor je gezondheid: een paar pecannootjes, walnoten of bijvoorbeeld notenboter op je -uiteraard- volkoren boterham. Uit een studie onder 120.000 (!) deelnemers blijkt dat mensen die dagelijks noten eten 20 % minder kans hebben om vroegtijdig dood te gaan dan niet-nootjeseters. Deze doelgroep heeft een grotere kans op hartziekten, kanker en ademhalingsproblemen. Behoor jij tot de groep die zich alleen aan de tijgernootjes waagt, dan is het tijd voor verandering. Noten verlagen het ‘slechte’ cholesterol, verhogen het ‘goede’ en verlagen de bloeddruk. Hun beschermde eigenschappen komen vooral door hun vezels, vitaminen, mineralen en gezonde vetten.

Lachen!

Het échte geheim: positiviteit. Als jij het glas halfvol ziet en geniet van het leven, is de kans groot dat je de honderd aantikt voor je het door hebt. Onderzoekers keken naar de eigenschappen en persoonlijkheidstrekjes van bijna 250 honderd-jarigen. Wat bleek? Over het algemeen hadden ze allemaal een positieve kijk op het leven en maakten ze zich niet te druk. Het zijn optimistische mensen die hun emoties uiten in plaats van opkroppen en die lachen als een van de belangrijkste dingen in het leven benoemen. Daarnaast is lachen op lange termijn ook nog eens supergoed voor je lichaam. Het verbetert je immuunsysteem en vermindert fysieke pijn (door te lachen maakt je lichaam een natuurlijke pijnstiller aan). Als dat nog niet genoeg voordelen zijn…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rd.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze 9 gezondheidstips word jij stralend honderd
Sluiten