Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 1 juni 2014

Gieren van het lachen

Door te lachen met elkaar versterk je de band tussen jullie. Als je grappen maakt op het niveau van je kind kun je je verzekeren van een hoop lol en het helpt bij het oplossen van moeilijke momenten. Famme geeft je in drie leeftijds categorieën de humor fase, de gouden grap en dé ultieme grapkont.

1-2 jaar, dreumes/peuter

Humor fase: Dreumessen en peutertjes, die zich nog niet goed kunnen uitdrukken hebben de grootste lol in ‘iets weten wat jij niet weet.’ En hoe dommer je bent in het uitvinden van het antwoord des te leuker je kleintje het vindt.
De gouden grap: Ouders die zichzelf volkomen belachelijk maken en de clown uithangen. Met een speen in de hand op zoek gaan naar de speen in de kamer en hem overduidelijk de hele tijd laten zien, in je mond stoppen, ermee achter je oor krabben. Dikke pret! Een vergiet op je hoofd zetten en doen alsof je naar de koninging gaat. Dat soort gein. Een klassieker is natuurlijk ook: ‘Komt een muisjes aan gekropen….’ en alle andere vormen van kietelspelletjes. Laat ze vooral ook jou kietelen en speel het spel mee. Let op: heeft je kleine geen luier meer, dan wordt er geheid gedruppeld bij te hard gekietel.
Ultieme grapkont: Jij3+, kleuter

Humor fase: Nu begrijpen kinderen de sociale kant van humor en date en persoon onderdeel van een grapje kan zijn. Lachen is voor kleuters een manier om te zeggen: ‘Dit is ‘ons’ grapje, we hebben het samen leuk.’
Vooral slapstick humor (lach of ik schiet) doet het geweldig.
De gouden grap: Een laken over ze heen gooien en zeggen: ‘waar is het spook?’ Of een laken over jezelf heen gooien en als een spook door de kamer lopen en tegen vanalles aanlopen. Fysieke comedie noemen experts het. Het relateert ook aan een ander aspect van humor, namelijk dat het de wet van wat je kunt verwachten overtreed. Dijenkletsers, humor om te lachen. Kinderen van deze leeftijd vinden het ook geweldig als ouders nephuilen. Altijd raak is het ook met poep en plas humor. Scheetkussens. Bij ons thuis is momenteel het liedje van cabaret trio ‘Harde stukjes poep’ favoriet. Of gewoon slaap, kindje slaap, daarbuiten loop teen …
Ultieme grapkont: Goofy, Koekiemonster

5+, lagere school

Humor ontwikkeling: Hier komt de ‘nuance’ kijken. Woordgrapjes doen hun introductie. Het mag nog steeds direct en simpel en grof zijn, maar er wordt wel op een intelligentere manier humor bedreven, ookal zou je dat niet altijd denken.
De gouden grap: Scheet humor blijft nog favoriet. En het kan vooral uren doorgaan. De grap wordt nooit oud. Hoe meer hoe erger en hoe meer je eraan meedoet des te grappiger het is. Ga dus vooral op dat scheetkussen zitten dat ze onder je stoel schuiven. En laat je man, vader of broer (of zelf als je wel van wat actie houdt) wat pijnhumor grappen maken. Zoals over straat lopen en dan tegen een lantaarnpaal aanbotsen. Even denken ze dat het echt is en pijn doet, wat de grap alleen maar leuker maakt.
Ultieme grapkont: Deelnemers aan wipe out, Funniest Home Videos.Reageer op artikel:
Gieren van het lachen
Sluiten