Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 18 dec 2016

Gijzelingsexpert & moeder Robin trekt parallel tussen peuters en gijzelaars

Robin Burcell uit Californië voedde 3 meisjes op, terwijl ze werkte als onderhandelaar bij gijzelingen, politieagent en detective. En volgens deze stoere moeder is het opvoeden van kleine mensjes moeilijker dan omgaan met criminelen.

‘Want in tegenstelling tot bij peuters, kun jij de boeven vertellen wat ze moeten doen’ zegt gijzelingsexpert Robin lachend. Zij past dan ook verschillende onderhandelingstechnieken die ze door haar werk kent, toe in de opvoeding. Doe er je voordeel mee!

Hier enkele scenario’s waar je tegenaan kunt lopen met een peuter, plus Robins onderhandelingstechnieken die ervoor zorgen dat deze situaties niet uit de hand lopen.

Scenario 1

Ruben zegt dat hij het koekje echt niet heeft gegeten, maar je ziet kruimels op z’n hele gezicht, waarvan hij zich overigens niet bewust is. Wat doe je dan?

1. Kom tot rust
‘Pak je camera en maak een foto’, zegt Robin. ‘Als je je camera pakt, geeft dat je een moment om een pauze te nemen, tot jezelf te komen en je geduld niet te verliezen.’ Het is misschien ook een goed idee om nu zelf een koekje te pakken.
2. Bewijs
Robin zegt dat je dan aan Ruben moet vragen of hij het koekje heeft gegeten, en als hij erbij blijft dat hij dat niet heeft gedaan, laat hem dan het ‘bewijs’ zien. Als hij nog steeds ontkent, dan moet je twee van de vijf stappen uit Robins onderhandelingstraining volgen.
3. Actief luisteren en een samenvatting maken
Misschien denkt Ruben dat je vraagt of hij het koekje nú heeft gegeten, maar hij heeft het een uur geleden gegeten, dus hij is zich niet bewust van het feit dat hij liegt. Door hem vragen te stellen en te luisteren naar zijn antwoorden, kun je uiteindelijk een samenvatting maken die hem helpt toe te geven dat hij inderdaad de traktatie heeft gegeten. Om het maar niet te hebben over de foto die je later nog kunt inzetten, bijvoorbeeld als je zijn eerste liefde gaat ontmoeten.

LEES OOK: 13 tekenen dat je kind staat te liegen waar je bij staat

Scenario 2

Lotte zegt eerst dat ze moe is, maar als je haar in bed wil leggen voor een middagdutje, is ze energieker dan wanneer jij net een grande Caramel Macchiatto van de Starbucks achter je kiezen hebt. En zingt ze vrolijk dat ze NOOIT gaat slapen. Het is duidelijk dat ze naar ‘het land van je ogen dicht’ moet, maar hoe zorg je dat ze daar aankomt?

Nog een stap uit Robins onderhandelingstraining:

Medeleven tonen
Dat is waar je in dit scenario mee moet beginnen. Zeg iets tegen Lotte als: ‘We zijn moe, het helpt echt als je nu gaat liggen.’ Dit leidt tot de ‘middagdutje-samenvatting’, zoals Robin het noemt. Maar let op je toon, waarschuwt Robin. Als de stem van je kind omhoog gaat terwijl ze zegt dat ze niet moe is, dan moet je als ouder je stem kalmeren, door laag en langzaam te praten.
Robin staat erop: ‘De stem van een ouder is het grootste gereedschap dat hij of zij bezit.’

Je kunt dan beter de onderhandelingen starten, en in Lotte’s geval, haar rustig houden en zeggen dat je haar snapt, dat moedigt haar waarschijnlijk aan om te gaan liggen. En als ze eenmaal ligt, is ze hopelijk snel in ‘het land van je ogen dicht’. Lang genoeg zodat jij je welverdiende glas wijn kunt nemen.

Als je hem een open vraag stelt waarop hij geen ja of nee kan antwoorden, zal hij een concreet antwoord geven

Scenario 3

Karim pakte Sophie’s speelgoed, maar blijft erbij dat Sophie zei dat hij het mocht hebben. Sophie zegt dat ze dit nooit heeft gezegd. Hoe onderhandel je dan? ‘Haal de kinderen uit elkaar en haal verklaringen bij beide kinderen, omdat als je het ‘slachtoffer’ en de ‘dader’ tegelijk vragen stelt, kan de ene verklaring de andere beïnvloeden’, zegt Robin. Wat ons bij de volgende les brengt:

1. Actief luisteren en medeleven tonen
Vraag Karim of het mogelijk is dat hij Sophie verkeerd heeft begrepen en andersom. Robin waarschuwt dat je geen beschuldigende toon moet aanslaan als je beide partijen ondervraagt. ‘Je wil niet maar één kant belichten. Je wil helemaal neutraal blijven, en ook je empathie tonen richting de ondervraagde.’
2. Misverstand
Als je beide partijen hebt ondervraagd, moet je ze volgens Robin weer samenbrengen. Maar geef ze wel allebei voldoende bevestiging. Als geen van de twee het goede voorbeeld geeft, vraag Karim dan (weer, op een rustige toon) waarom hij dacht dat hij het stuk speelgoed mocht hebben. Als je hem een open vraag stelt waarop hij geen ja of nee kan antwoorden, zal hij een concreet antwoord geven, wat waarschijnlijk bijdraagt in het ophelderen van dit misverstand. Dat is totdat Karim en Sophie later zullen trouwen en een zelfde issue zullen hebben over dat laatste stukje red velvet cake.

LEES OOK: Relaties gaan vaak kapot door precies deze twee situaties

Scenario 4

Het is de dag voor Kerstmis en je hebt al anderhalf uur in de supermarkt doorgebracht, terwijl je alleen wat ijs ging halen voor het dessert. Omdat de hele wereld momenteel tegen je is, is de minst lange rij die met tig uitgestalde kerstsnoepjes bij de kassa. Je dochter, Fenna, heeft haar zinnen gezet op een chocoladekerstkrans die groter is dan haar maag. En er staan op wonderbaarlijke wijze ineens tien mensen achter je. Je hebt die blik in Fenna’s ogen eerder gezien en je weet dat het minder dan vijf minuten duurt tot ze een zenuwinzinking krijgt. Zo eentje met op de grond liggen en theatraal huilen ja. Maar je weet ook dat het etenstijd is als jullie thuiskomen. Wat zou jij doen? In godsnaam? Robin?

Onderhandelingsstem
Maak gebruik van je onderhandelingsstem in deze situatie. Hoe hoger Fenna’s stem is, hoe lager de jouwe moet zijn. Robin waarschuwt: ‘Wat je ook doet, verlies je geduld zeker niet.’

Denk eraan dat het niet alleen niet goed is voor Fenna, maar dat jij je dan verschrikkelijk voelt (want, al die mensen in de rij zien dat ook) en vervolgens ook een zenuwinzinking krijgt. In plaats daarvan, zegt Robin dat je diep moet ademhalen en de empathie-strategie moet inzetten om Fenna’s aandacht van de mega chocoladekerstkrans om te buigen naar iets anders.

Je zou iets kunnen zeggen als: ‘Ik wil die kerstkrans ook, maar we kunnen ‘m niet hebben, want we gaan thuis eten en als we het ijs niet op tijd in de diepvries leggen thuis, gaat het smelten.’
Door met haar mee te gaan en dan Fenna iets anders te geven waarop ze kan focussen, kun je een stap verder gaan: beïnvloeding. Zodra je deze strategie hebt toegepast – in dit geval door haar aandacht af te leiden en te focussen op het smeltende ijs – kun je haar gedrag beïnvloeden, want je hebt haar vertrouwen gewonnen. Dit zou tot de volgende stap moeten leiden:

Gedragsverandering
Dat het ultieme doel is van alle crisisonderhandelaars. Robins laatste advies is om te oefenen om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen (actief luisteren, inlevingsvermogen tonen, een samenvatting maken, invloed uitoefenen en gedragsverandering) als er helemaal geen hachelijke situatie is, zodat wanneer je kind écht in de stress schiet, jij alle onderhandelingen kunt doorstaan als een ware professional.

Als je die onderhandelingstechnieken nog niet helemaal onder de knie hebt, dan is een code afspreken met andere ouders – zoals deze moeder voorstelt – ook een uitkomst.

Openingsbeeld: huffingtonpost.co.uk

Reageer op artikel:
Gijzelingsexpert & moeder Robin trekt parallel tussen peuters en gijzelaars
Sluiten