Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 25 okt 2017

Hou je van gin-tonic? Dan ben je waarschijnlijk een psychopaat (en slim)

Je houdt ervan, of je vindt het vreselijk goor: de bittere smaak die aan tonic zit, vindt niet iedereen lekker. Ikzelf drink gin bijvoorbeeld veel liever puur (nee, ik heb verder écht geen alcoholprobleem) dan dat ik er een scheut tonic doorheen gooi. Drink je er wel liever een beetje tonic doorheen? Dan heb je een uitgesproken persoonlijkheid.

Gin-tonic

Onderzoekers vonden het interessant om te achterhalen wat en of er een link is tussen het gedrag van mensen die dus wel heel erg van bittere drankjes houden en hun voorkeur voor bittere dingen. En jawel, die blijkt er wel degelijk te zijn. Mensen die bitter boven zoet verkiezen, hebben vaak een soortgelijke persoonlijkheid.

Of nou ja, onderzoekers hebben in ieder geval bewezen dat mensen die van bitter houden, eerder narcistische en sadistische trekjes vertonen dan mensen die bittere drankjes en hapjes liever links laten liggen. Ook zouden liefhebbers van bitter dubbelzinniger, kouder, en met minder empathie reageren op andere mensen. Ook zijn ze gemener en egoïstischer van aard.

Het is heus

En voor wie denkt dat dit een onzin onderzoek is, heeft het mis. Het is namelijk bewezen door echte wetenschappers, aan een echte universiteit, namelijk die van Innsbruck in Oostenrijk. Voor het experiment werd er een lijst met verschillende soorten eten en drinken voorgeschoteld aan ruim vijfhonderd mannen en vrouwen. De hapjes bestonden zowel uit zoete dingen, als uit zure, bittere en zoute dingen. Een paar voorbeelden waren bacon, chocolade, azijn en radijsjes.

LEES OOK: Onderzoek zegt: de kleur van je ogen verraadt hoeveel alcohol je drinkt

Aan de deelnemers werd gevraagd om dit voedsel te ranken op een schaal van 1 tot 6, van minst lekker tot allerlekkerst. Daarna moesten ze vier individuele opdrachten doen, die hun agressiviteit, emotionele stabiliteit, en hun sadisme onder de loep werden genomen. Dit deden de onderzoekers door de deelnemers stellingen voor te leggen.

Thrill

Daarna deden de onderzoekers precies hetzelfde, met nog vijfhonderd andere deelnemers, om op die manier zeker te weten dat de resultaten uit de eerste batch klopten. En ja hoor: de mensen met een bittere smaak bleken ook een bittere persoonlijkheid te hebben. Wat daar de verklaring voor is? Dat weten de onderzoekers nog niet precies. Ze denken dat deze mensen een ‘thrill’ krijgen van bittere drankjes en hapjes en ze daarom lekker vinden.

Wel kan hoofdonderzoeker Christina Sagioglou een verklaring bedenken: ‘Het is niet natuurlijk dat mensen een bittere smaak lekker vinden, omdat de dingen die in de natuur groeien en giftig zijn van nature een bittere smaak hebben om op die manier niet aantrekkelijk te zijn voor consumptie. Voor mensen met sadistische trekjes kan die bittere smaak het gevoel voor avontuur en dingen die niet mogen aanwakkeren.’

Zeker geen slecht nieuws

Slecht nieuws als je een liefhebber van gin-tonic bent? Welnee. Een ander onderzoek van de universiteit van Oxford heeft aangetoond dat deze – even kort samengevat – psychopaten slimmer en assertiever zijn en ook nog eens een stuk beter onder druk presteren.

Guess what? Als je samen dronken kunt worden, blijf je langer bij elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hou je van gin-tonic? Dan ben je waarschijnlijk een psychopaat (en slim)
Sluiten