Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 13 apr 2018

‘Ieder glas alcohol dat je drinkt, kost je 30 minuten van je leven’

Een onverbiddelijk onderzoek maakt korte metten met alles wat we al die jaren zo graag wilden geloven. Of je nou rood, wit, bier of gin-tonics drinkt: alcohol is slecht voor je. Sterker nog: het is niet veel beter voor je dan roken.

Lijvig onderzoek

Die deprimerende conclusie presenteert een groot onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het is een lijvig onderzoek: de wetenschappers bestudeerden de gezondheidsgegevens van 600.000 mensen afkomstig van meer dan 100 universiteiten uit 19 landen. De cijfers liegen er niet om; zelfs af en toe een klein glaasje is slecht voor hart en vaten.

Eén glas alcohol per dag is al teveel, volgens dit onderzoek. Met 5 glazen per week zit je aan een veilige ondergrens. Ieder glas meer verkort de levensduur van een 40-jarige met een halfuur. Yikes.

Hartfalen

De onderzoekers keken vooral naar het effect van drinken op de hart en bloedvaten. Vergeet alles wat eerder werd gezegd over alcohol en je hart: het is gewoon niet goed. Drinken vergroot de kans op hartfalen, een beroerte, een hoge bloeddruk en een scheur in de aorta en dat is allemaal geen goed nieuws voor je levensverwachting.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Ieder glas alcohol dat je drinkt, kost je 30 minuten van je leven’
Sluiten