Redactie
Redactie Gezondheid 4 mei 2017

Glutenvrij dieet kan slecht voor je gezondheid zijn
 (blijkt uit onderzoek)

Als je om een medische reden geen gluten kunt verdragen – mensen met coeliakie (glutenallergie), is een glutenvrij eetpatroon in feite je enige optie. Maar glutenvrije diëten zijn de laatste jaren ook populair geworden onder mensen die daar niet per se een medische noodzaak voor hadden. En voor die mensen kan het leiden tot een grote risico op hart- en vaatziekten, luidt de conclusie van uitgebreid onderzoek van de Harvard Medical School.

Glutenvrije dieet slecht voor gezondheid

Veel mensen scharen gluten in hetzelfde hokje als koolhydraten; uitgaand van het idee je er mogelijk dik(ker) van wordt.

Met als gevolg dat steeds meer mensen gluten uit hun dieet bannen en kiezen voor glutenvrij brood, glutenvrije pasta en zelfs glutenvrij bier.

Het is deze vermijding van gluten waardoor mensen ook minder volkoren granen binnenkrijgen. Op de langere duur kan dit gebrek leiden tot een grote risico op hart- en vaatziekten, en dus de gezondheid schaden.

OMG: je kunt brownies maken zonder bloem, melk, eieren of boter

Balans is het sleutelwoord

Het onderzoek was zeer uitgebreid: meer dan honderdduizend proefpersonen werden over een periode van 26 jaar gevolgd. De resultaten wezen uit dat het eten van gluten de kans op hartziekten niet vergroot, maar juist het niet eten ervan het risico daarop vergroot.

Op basis daarvan roepen de onderzoekers mensen die geen medische indicatie hebben, vooral wél gluten te eten. Met andere woorden: als je geen gluten intolerantie hebt, is er geen enkele reden om gluten uit je voeding te verbannen.

Sterker nog: er is alle reden om dat niet te doen. Wat betreft de relatie tussen gluten en gewichtstoename: zorg gewoon dat je leef- en eetgewoonten in balans zijn en dat je goed in je vel zit.

Vaker last van aften in je mond? Dat kán door je tandpasta komen

Kritische blik op glutenvrije producten

Want uiteindelijk is de enige die echt dik wordt van glutenvrij eten, de portemonnee van producenten van glutenvrij eten. Loop maar eens door de supermarkt en zie hoeveel producten er anno nu ook in een glutenvrije variant zijn.

Diëtisten waarschuwen bovendien dat een kritische blik op het label van al deze glutenvrije producten laat zien dat ze vaak veel suikers en chemische toevoegingen bevatten, om nog niet te spreken over het feit dat ze vaak meer calorieën tellen dan een soortgelijk product mét gluten.

Heb jij een ‘gluten’kind? Met deze tips versla je coeliakie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Glutenvrij dieet kan slecht voor je gezondheid zijn
 (blijkt uit onderzoek)
Sluiten