Om deze reden kun je beter niet glutenvrij eten

Tenzij je lijdt aan coeliakie of een glutenintolerantie, is het nergens voor nodig om gluten achterwege te laten. Integendeel, zegt nieuw onderzoek. 

Niet de moeite waard

Glutenvrij eten is hip. Dat is fijn voor mensen met coeliakie die nu wat meer keuzeopties hebben, maar als je dit niet hebt is het toch een beetje… aanstellerij. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Hertfordshire. Tenzij je lichaam echt geen gluten kan verdragen, is het volgens hen niet de moeite waard om het uit je dieet te schrappen. Ze legden om tot die conclusie te komen de voedingswaardes van glutenvrije producten naast die van producten met gluten.

Meer vet en suiker

Ze ontdekten dat glutenvrij eten zelden een gezonder alternatief is voor reguliere producten. Bovendien is het vaak ook een stuk duurder. Sterker nog: in glutenvrij eten zit meer verzadigd vet, suiker en zout dan in normale producten. Daarnaast bevat het minder vezels en proteïne.

Risico

Hoewel ‘maar’ 1 op de 100 coeliakie heeft, zagen zagen in Engeland alleen al de verkoop van glutenvrije producten het afgelopen jaar met 36% stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor. Experts waarschuwen dat als je gluten niet hoeft te vermijden, dat dan ook vooral niet te doen. Een glutenvrij dieet kan namelijk ook het risico op vaatziekten vergroten.

Beeld: Pinterest.

The Independent

Reageer op artikel:
Om deze reden kun je beter niet glutenvrij eten
Sluiten