Susan Dalstra
Susan Dalstra Lifestyle 6 september 2018

Dit lieve GoFundMe-verhaal kreeg een hele nare wending

Het internet is soms een heerlijke plek waar je je kan onderdompelen in hartverwarmende verhalen die je weer vertrouwen geven in de mensheid. En soms is het een ronduit duistere, nare plek.

Autopech

We kennen allemaal de verhalen van mensen die de liefde van hun leven ontmoetten door een berichtje te sturen naar een verkeerd nummer. De jongetjes die geld inzamelen voor de oude dag van hun buurvrouw, de verpleegkundige wiens nieuw collega het baby’tje bleek dat ze 20 jaar geleden ter wereld bracht. We krijgen geen genoeg van die verhalen.

Vorig jaar heb je misschien ook het verhaal gehoord van Kate McClure en Johnny Bobbit. Kate kreeg autopech en toen ze in Philadelphia langs de kant van de weg stond met panne, schoot een dakloze man haar te hulp. Kates tank was leeg en ze moest een stuk lopen naar het dichtstbijzijnde benzinestation. Johnny zag haar en wilde niet dat ze in haar eentje in het donker zo’n stuk zou wandelen. Hij bood aan benzine voor haar te halen met zijn laatste 20 dollar.

Donaties

Kate was ondersteboven van zoveel goedheid en richtte samen met haar man Mark een GoFundMe-pagina in het leven voor Johnny. ‘Ik geloof dat hij als een plek vindt waar hij zich iedere avond kan douchen en slapen, zijn leven weer normaal kan worden’, schreef Kate op de pagina. ‘Help deze man alsjeblieft aan een huis.’

Op social media was het verhaal direct een hit. De donaties stroomden binnen. Kate en Johnny stonden op iedere nieuwspagina en in no time haalden ze meer dan 55.000 Australische dollars binnen – veel en veel meer dan de beoogde 14.000 dollar. Johnny zei dat het voelde alsof hij de loterij had gewonnen. Maanden later heeft het o zo hartverwarmende verhaal zich echter ontpopt tot iets verdrietigs.

Extravagante vakanties

Johnny heeft tot dusver maar 75.000 dollar van de donaties gekregen. Het is onduidelijk waar de rest van het geld is gebleven. Wel duidelijk is dat Kate en Mark sinds kort in een BMW rijden, op extravagante vakanties door de Verenigde Staten gaan, een helikoptervlucht door de Grand Canyon maakten en naar het casino gingen. Johnny claimt dat zij het geld dat ze voor hem ophaalden gebruiken om een lifestyle te onderhouden die ze zich voorheen niet konden veroorloven.

Een rechter oordeelde dat Kate en Mark op 3 september het resterende bedrag naar Johnny moesten overmaken. Die deadline hebben ze niet gehaald. De advocaten van het stel zeggen dat het geld is verdwenen.

Controle

Kate en Mark kochten wel een SUV en een camper voor hem om in te slapen. Die mocht hij op het terrein van de familie parkeren. Alles werd echter op hun eigen naam gezet, waardoor hij er niks over te zeggen heeft. Dat deden ze omdat ze hem pas de controle wilden geven als hij geen drugs meer zou gebruiken en een baan zou hebben.

Volgende week moet het stel onder ede verklaren wat met het resterende bedrag is gebeurd. Voor nu weten we alleen dat, verdrietig genoeg, niet iedereen met een GoFundMe-pagina altijd alleen maar goede bedoelingen heeft. Een verhaal dat ooit symbool stond voor het goede van de mens, is nu omgedraaid in een verhaal van hebzucht en bedrog.

Reageer op artikel:
Dit lieve GoFundMe-verhaal kreeg een hele nare wending
Sluiten