Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 22 maart 2017

Onderzoek: dit is waarom het nieuwe, autistische karakter in Sesamstraat een meisje is

Gisteren schreven we over het nieuwe, autistische, karakter Julia in de Amerikaanse Sesamstraat. Het ‘meisje’ maakt haar debuut in april en heeft de kenmerken van een kind met autisme. Volgens onderzoekers is het goed dat de makers hebben gekozen voor een meisje en dit is waarom.

De reden dat het zo goed is dat het autistische karakter een meisje is, is omdat verschillende onderzoekers beweren dat autisme bij meisjes helaas een ondergeschoven ‘kindje’ is.

Goede zet

Autisme komt namelijk vijf keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Juist een meisje met autisme in Sesamstraat laten figureren, is volgens hen daarom een heel goede zet.

Erg verschillend

In een opiniestuk voor Spectrum, een website die vaak schrijft over onderzoeken over autisme, schrijft psychiater Somer Bishop dat de diagnose voor een groot deel gebaseerd is op autistische jongens. Dat zou een verkeerd beeld geven, omdat het gedrag van jongens en meisjes met autisme erg verschillend is.

Moeilijker te ontdekken

Dat merkt Bishop ook in haar eigen praktijk. ‘Een tijd geleden ontmoette ik een zesjarig meisje. Ze had goede sociale skills en reageerde heel goed op mij, toen ik me aan haar voorstelde. Ze beantwoordde al mijn vragen netjes en gaf me zelfs complimentjes over mijn kleding. Ik begreep niet goed waarom haar ouders bezorgd over haar waren, tot ik haar een aantal dagen opnieuw ontmoette. Toen leek het alsof ze ons gesprek had ingestudeerd.’

LEES OOK: Deze fotoserie rekent resoluut af met de stereotypen rondom autisme

Autisme bij meisjes

Daarmee wil Bishop duidelijk maken dat autisme bij meisjes een stuk moeilijker te doorzien is dan bij jongens. ‘Heel lang hebben mensen gedacht dat meisjes met autisme een stuk minder intelligent waren dan autistische jongens, maar die gedachte gaat al lang niet meer op. Dit komt doordat in de tijd dat er veel onderzoek werd gedaan naar autisme vooral jongens zijn onderzocht. De reden is dat autistische meisjes niet herkend werden als autistisch en daarom in de minderheid waren.’

Typisch meisjesgedrag

Onderzoeksjournalist Sarah DeWeerdt vult Bishop aan in een ander artikel op Spectrum: ‘Obsessief gedrag zoals bijvoorbeeld het sparen van make-up of het opnoemen van tientallen feiten over die leuke popster wordt minder snel herkend als een symptoom van autisme, omdat het gezien kan worden als een typisch meisjesding. Ook blijkt uit onderzoek dat autistische meisjes betere sociale skills hebben dan jongens met autisme.

Meer begrip

Volgens onderzoekers is het dus goed dat er zo veel aandacht aan het uiterlijk en het gedrag van karakter Julia is besteed. Zo zijn haar ogen intens, maar vriendelijk, draagt ze makkelijk zittende kleding en heeft ze een knuffel die overal mee naartoe gaat. ‘Meisjes zullen zich op deze manier een stuk meer begrepen voelen, net als ouders en andere familieleden.’

Moeder maakt krachtig statement: ‘Kinderen met speciale behoeften zijn de meest krachtige wezentjes op aarde’

NyMag

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit is waarom het nieuwe, autistische karakter in Sesamstraat een meisje is
Sluiten