De voordelen van goed contact met je buren

Ik ben opgegroeid in een typisch ‘ons kent ons’ dorpje in het Zuiden van het land. In de buurt waar we woonden was het altijd erg gezellig. Mijn broer en ik waren dik bevriend met de buurkinderen en ook onze ouders kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer. Het was als vanzelfsprekend. Voor mij dan.

Beter een goede buur..

Inmiddels weet ik dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat buren bij elkaar over de vloer komen en een vriendschappelijke relatie hebben. Zo blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink dat een kwart van de Nederlanders hun buren niet of nauwelijks spreekt. Best veel toch? En dat niet alleen: onderzoek van BLG wonen laat zien dat 20 procent van de Nederlanders niet blij is met hun ‘woonsituatie’ en dat dit komt door een slechte relatie met de buren. Zonde als je het mij vraagt. Ze zeggen toch niet voor niets ‘beter een goede buur dan een verre vriend’? en hoe fijn is het, zeker als je kinderen heb, je elkaar af en toe kunt helpen of kunt bijspringen, zo van: zal ik jouw kind vanmiddag even meenemen uit school? It takes a village to raise a child…

Een sterk gevoel van gemeenschap voegt waarde toe aan ons leven

Wat precies verstaan wordt onder ‘een goede buur’ is voor iedereen anders, maar over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een goede buur aardig, behulpzaam en attent is. Goede buren respecteren elkaars ruimte en privacy, helpen elkaar waar nodig, en maken een praatje als ze elkaar tegenkomen op straat. Of trekken soms samen een fles wijn open, terwijl de kinderen lekker samen spelen.

Een waardevolle relatie

Als je goed contact hebt met de mensen uit je buurt mag je daar best blij mee zijn. Volgens Jon Spayde – auteur van How to Believe – voegt een sterk gevoel van gemeenschap werkelijk waarde toe aan ons leven. Het helpt ons niet alleen meer verbonden te voelen met de wereld om ons heen, maar het maakt ook echt een verschil in ons geluksniveau. Verschillende studies hebben aangetoond dat alledaagse hulpvaardigheid, dus ook dingen die je voor je buren doet, kunnen bijdragen aan je geluk en gezondheid. Hierdoor kan zelfs een gelukshormoon aangemaakt worden. Gemeenschappen, en dus ook buurten waar veel contact met de buren is, geven je makkelijker de kans om vriendelijk en hulpvaardig te zijn. En dan zijn er natuurlijk ook nog de praktische voordelen (die vervolgens dat geluksgevoel weer opkrikken):

Goede buren houden een oogje in het zeil

Je kunt altijd bij ze aankloppen

Buren met wie je goed contact hebt zullen je altijd uit de brand helpen als je iets tekort komt. Heb je een paar eieren nodig? Of een ladder? Dan is er altijd wel een buur die je iets kan lenen. Zo lag een collega van mij laatst met migraine in bed, terwijl ze door haar voorraad pillen heen was. Ze gooide dat in de Facebook-groep van haar buurt en binnen no time stond er een buurvrouw op de stoep met een migrainepil. En hoe vaak ik zelf vroeger wel niet bij de buren op de stoep heb gestaan, omdat ik er halverwege het bakken van een taart weer eens achter kwam dat ik een ingrediënt miste.. Daar ben je buren voor toch?

Ze houden een oogje in het zeil

Als je goed contact hebt met je buren is het meer waarschijnlijk dat ze je zullen alarmeren als er iets vreemds aan de hand is. Loopt er de laatste tijd een vreemde snuiter door de straat? Je buren zullen je hier meteen van op de hoogte stellen. En als je op vakantie gaat dan zullen ze vanzelfsprekend een oogje in het zeil houden. Fijn toch? Zo kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken. Oh en die katten geven ze waarschijnlijk ook mteen te eten.

Bied aan om je buren te helpen waar nodig

Je ontvangt steun en hulp

Ik kan me nog goed herinneren dat de buurvrouw links van ons altijd appels kwam brengen uit haar tuin. De buren rechts van ons pasten eens een maand op de hond, omdat we met het gezin op vakantie waren. Waar kon stak iedereen elkaar een helpende hand toe. En die buurvrouw die gevallen was met haar fiets, kreeg meteen even een bezoekje. Net als de oude buurman, die er soms ook nog wat soep bij kreeg, omdat hij zo druk was met het zorgen voor zijn dementerende vrouw. Een beetje sociale controle, zonder dat je elkaar de deur platloopt, da’s toch een fijn idee.

Reageer op artikel:
De voordelen van goed contact met je buren
Sluiten