Goed excuus: dít is waarom je je kind gerust nog een paar extra knuffels kunt geven

Dágenlang kroelen met je kleine is bijna het heerlijkste wat er is. Wist je dat lichamelijk contact essentieel is voor de ontwikkeling van het babybrein? Het heeft namelijk meer invloed op de gezondheid en de ontwikkeling van je kind dan je misschien denkt, blijkt uit nieuw onderzoek.

Lichaamscontact met je baby is één van de waardevolste manieren van contact die je met je kleine hebt, en daarom ook onmisbaar voor de ontwikkeling van het babybrein. Twee onderzoekers uit Duitsland en Singapore, Jens Brauer en Annett Schirmer, vonden het een onderzoekje waard en hebben gemeten of en wat veel lichaamscontact met je baby of peuter nu precies voor directe gevolgen heeft voor de sociale en functionele delen van kinderhersens.

Tien minuutjes met de Playmobil

Brauer en Schirmer verzamelden veertig kinderen van rond de vijf jaar oud plus moeders en vroegen hen om tien minuten te spelen met Playmobil Farm. Terwijl zij lekker zaten te spelen, observeerden zij hoe vaak de mama’s hun kinderen aanraakten en andersom. Een paar dagen later maakte het onderzoekersduo een scan van de kinderhoofdjes in rust om te zien welke delen ervan actief waren en welke niet. Ze focusten in het bijzonder op het sociale deel van de hersens, dat actief is als we omgaan met andere mensen, geïnteresseerd zijn in anderen of ons inlevingsvermogen gebruiken.

En je raadt het al: bij de kinderen die meer aangeraakt werden door hun moeder tijdens het spelen dan de kindjes die minder lichaamscontact hadden met hun moeder, werd een actiever sociaal brein gemeten. Het speelmoment was weliswaar een momentopname, maar het is volgens de onderzoekers aannemelijk dat het wel of niet aanraken door de moeders ook jaren terug hetzelfde was.

Kleine zenuwcellen

Volgens eerdere studies gedaan bij dieren worden aanrakingen op de huid geregistreerd door microscopisch kleine zenuwcellen. Verschillende onderzoekers geloven dat de ontwikkeling van deze zenuwen fundamenteel zijn voor de ontwikkeling van je sociale brein. De zenuwen reageren op langzame aanrakingen en aaibewegingen. Ze zitten vooral in de huid op de rug en bij zachte aanrakingen activeren ze een hormoon dat effect heeft op het sociale deel van het brein.

Schirmer: ‘Er is aanzienlijk veel onderzoek gedaan naar de effecten van lichamelijk contact tussen ouders en hun kinderen. Ons onderzoek heeft zich alleen toegespitst op het sociale brein en laat zien dat kinderen ook op latere leeftijd profiteren van veel lichamelijk contact in hun eerste levensjaren.’

Wist je dat je boosheid meer invloed op je baby heeft dan je denkt?

Reageer op artikel:
Goed excuus: dít is waarom je je kind gerust nog een paar extra knuffels kunt geven
Sluiten