Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 29 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws! Kinderen die klusjes doen in huis worden later succesvoller

Naast het feit dat het ontzettend fijn is als je kinderen klusjes doen, blijkt nu ook uit onderzoek dat kinderen er op latere leeftijd succesvoller van worden.

Julie Lythcott-Haims is de rector van Stanford University in Amerika, en schreef een boek dat veel ouders misschien zal aanspreken: How to raise an adult. Ze baseert haar bevindingen op de Harvard Grant Study; een van de grootste onderzoeken die gedaan is naar het opgroeien van kinderen tot volwassenheid.

Verantwoordelijkheid

Het belangrijkste idee dat Lythcott-Haims verkondigt in haar boek is dat kinderen door het doen van klusjes meer verantwoordelijkheid leren. Ze leren uit zichzelf hoe ze zaken en problemen moeten oplossen, en komen steeds sneller tot het idee dat rommel zichzelf niet opruimt. Later in het leven zullen ze daarom georganiseerder zijn.

Onafhankelijkheid

Lythcott-Haims gaat tijdens een TEDTalk die ze gaf ook in op de opvoedtrend waarbij kinderen zoveel mogelijk beschermd worden en zoveel mogelijk voor hen geregeld wordt door de ouders. Kinderen zouden hierdoor passiever worden en minder snel verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties en bezittingen.

Daarnaast kan de term ‘succesvol’ voor iedereen wat anders betekenen. De schrijfster motiveert ouders om succes niet alleen te meten aan het juiste schoolniveau of later een goed betaalde baan. Kinderen zijn simpelweg door onafhankelijker en zelfvoorzienend te zijn al succesvoller in het leven dan kinderen die op latere leeftijd nog afhankelijk zijn van hun ouders.

Uiteindelijk zegt de schrijfster dat balans key is in het opvoeden van kinderen. Zo is het leren van verantwoordelijkheid belangrijk, maar is het daarnaast ook belangrijk dat kinderen van een onbezorgde jeugd kunnen genieten.
Kijk goed naar het karakter, wat jouw kind aankan en welke taken goed passen binnen jullie gezin. Als kinderen klusjes doen, is dat ook een goede manier om eens te kijken wat je kind leuk vindt en/of snel oppakt.

Bij een goede balans gedeelde verantwoordelijkheid juist balans!

Lees ook:

Deze 6 schoonmaakfouten zorgen ervoor dat je huis alleen maar viezer wordt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme