Goed nieuws voor ouders met duimende kinderen

Ook een duimertje in huis? Dan heb je vast en zeker te horen gekregen dat het hun tanden zou verpesten en dat je er subiet mee moet stoppen. Geen paniek, we hebben goed nieuws voor je.

Duimen is namelijk helemaal niets zo slecht als we dachten, aldus een kindertandarts. Ja, het kan de tandjes op korte termijn beschadigen, maar die schade is meestal niet blijvend. Dat heeft even uitleg nodig.

Lange termijn

Dr. David Zirlin, kindertandarts bij White Plains Pediatrische Tandheelkunde in New York, vertelt: ‘De meest voorkomende tandheelkundige bewering is dat de voortanden, ook wel de centrale snijtanden genoemd, vooruit en naar boven gaan staan.’ Zuigen op je duim kan ook druk op de bovenkaak geven, waardoor er scheve tanden ontstaan. Maar deze schade is dus niet blijend.

‘Dat heeft te maken met de hoeveelheid, de intensiteit en de duur van de gewoonte,’ legt hij uit. ‘Veel van de effecten zijn omkeerbaar en waarschijnlijk veroorzaken ze op lange termijn geen problemen, helemaal niet wanneer de volwassen tanden uitkomen.’

Pfew! Kun je de volgende keer gewoon even een oogje toeknijpen als dat duimpje weer richting de mond van je kind gaat.

Nog meer goed nieuws: Is jouw kind een nagelbijter of duimer? Hoera!

thestir

Reageer op artikel:
Goed nieuws voor ouders met duimende kinderen
Sluiten