Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 11 jan 2017

Goed nieuws! Vullingen mogelijk niet langer nodig bij gaatjes

Heb jij of je kind een pesthekel aan de tandarts? Dan gaan we jullie nu heel blij maken. Er is namelijk een nieuwe techniek ontdekt waarbij je tanden eventuele gaatjes zelf herstellen. Dag tandartsbezoekjes!

Klinkt ideaal, toch? Een gaatje dat zichzelf vult. Geen boor, geen vulling. Britse onderzoekers van het King’s College in Londen hebben hiermee een gat (haha!) in de markt ontdekt. Het wondermiddel draagt de naam Tideglusib, en zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat stamcellen in aangetaste tanden worden gestimuleerd om nieuw tandbeen aan te maken.

LEES OOK: To speen or not to speen

Hoe werkt het?

Om te testen of het echt werkt, stopten wetenschappers een met Tideglusib doordrenkt sponsje in een gaatje. Wat bleek? Binnen zes weken had de tand zichzelf helemaal hersteld. Het sponsje, gemaakt van collageen, loste zichzelf op. Nigel Carter, directeur van de Britse vereniging van mondhygiënisten, denkt dat dit hét middel is voor mensen die doodsangsten uitstaan bij de tandarts. ‘Een natuurlijke behandeling zou diegenen gerust kunnen stellen die tegen het vullen van een gaatje opzien’, vertelt hij in een interview van The Daily Telegraph.

Niet overtuigd

Het medicijn wordt nu voornamelijk gebruikt voor de behandeling van Alzheimerpatiënten. Marie-Charlotte Huysmans is nog niet helemaal overtuigd van de methode: ‘Er zijn al meer stamceltoepassingen bekend die goed werken, en het is mij onduidelijk wanneer deze methode kan worden toegepast’, zegt ze tegen Kijk Magazine.

Heeft jouw kind tandartsvrees? Dat ligt niet aan je kind, maar aan de tandarts zelf

Kings College

Reageer op artikel:
Goed nieuws! Vullingen mogelijk niet langer nodig bij gaatjes
Sluiten