Leanne Hansma
Leanne Hansma Lifestyle 12 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom een goede buur echt beter is dan een verre vriend

Je kent ze wel: de buren die altijd overal vanaf weten, die ene buur die helemaal gek is op jouw kinderen of het stel van verderop dat altijd de buurtbarbecue regelt. Het lijkt op het eerste gezicht zo vanzelfsprekend.

Maar toch zijn je buren niet iets om zomaar voor lief te nemen. Je kunt elkaar goed helpen, omdat je zo dicht bij elkaar woont. Dat welbekende spreekwoord over goede buurtjes en een verre vriend komt niet zomaar uit de lucht vallen natuurlijk. Maar bij welke buur klop je waarvoor aan?

De ik-hou-stiekem-een-oogje-in-het-zeil buurvrouw of buurman

Deze buren horen en zien alles. Of je nou aan het eind van de straat woont of direct in het huis ernaast, voor deze buurman of buurvrouw blijft niks geheim. Ze kennen alle roddels, weten zo’n beetje het tijdsschema van elk huishouden en kennen iedereen bij naam en gezicht. Hoewel het soms een beetje gek lijkt als je deze buren wéér voor het raam ziet staan te gluren, kunnen ze ook heel handig zijn.

Deze buurtjes zorgen voor de sociale controle in de straat. Wanneer er iets gebeurd valt het ze meteen op en ze weten gelijk wanneer het foute boel is. Een soort van ‘ouderwetste’ manier van de buurt-Whatsapp die we tegenwoordig hebben.

Alle beetjes helpen-buur

Ga je op vakantie, heb je geen oppas voor je kinderen of ben je een dagje weg en zit de hond alleen thuis: deze buren schieten te hulp. Voor hun is het maar een kleine moeite. Ze laten met alle liefde de hond uit, vermaken je kleuter voor een paar uurtjes, zetten de container aan de straat of geven de planten water. Het lijkt misschien een kleinigheidje, maar voor jou scheelt het veel. Andersom doe jij natuurlijk precies hetzelfde voor deze buren.

Een goede daad is goud waard-buurtjes

Bij belangrijke momenten staan deze buren altijd voor je klaar. Is er een verjaardag? Deze buurvrouw of buurman biedt als eerst aan een taart te bakken. Heb je het even druk door omstandigheden? Het eten staat ’s avonds op tafel. Is er iets gebeurd en moet je je verhaal even kwijt? Je kunt altijd bij de buren langs, want de koffie staat klaar. Toch handig dat het zo makkelijk kan, omdat je bij elkaar om de hoek woont.

De hier is het altijd feest-buur

Wanneer er een straatfeestje georganiseerd moet worden zitten deze buren in de organisatie. Laat dat maar aan hun over, want er is nog nooit een buurtfeest in het water gevallen. Omdat jouw buurman of buurvrouw het ook nog eens heel leuk vindt om dit allemaal te regelen kun jij lekker aan de andere kant van de bar staan die avond.

Zo’n feestje is niet alleen gezellig, maar ook een mooi moment om die buurvrouw van een paar huizen verderop weer eens te spreken. Koesteren die buren, want ze zijn goud waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme