Redactie
Redactie Kids 21 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

14 x tekenen dat je een goede moeder wordt

Vraag jij je wel eens af of je een goede moeder zal worden? Vooral voor zwangere vrouwen of zij die er voorzichtig over dromen, is het een vitale vraag.

We weten allemaal dat geduld en liefde essentiële zaken zijn om de rol van moeder zo glansrijk mogelijk te vervullen. Luiers kunnen verschonen en tegen minder slaap kunnen, helpen ook. Of het allemaal ook daadwerkelijk goed uitpakt als je eenmaal moeder bent, valt nog te bezien. De volgende ‘symptomen’ zouden in ieder geval een positieve voorbode zijn (en ja, bij sommige mag je best een knipoog bedenken).

1. Je kunt telefoongesprekken met klantenservices van instanties als KPN en Ziggo voeren zonder je geduld te verliezen

Want kinderen zijn of gedragen zich vaak nóg inadequater en vermoeiender dan de gemiddelde klantenservicemedewerker. Zelfbeheersing is het codewoord.

2. Je bent nog steeds bevriend met je oudste vriendin(nen)

Want als je het al een heel leven met hen volhoudt, ben je klaarblijkelijk in staat om ‘friendships for life’ te onderhouden. Komt dat even mooi uit, dat is namelijk ook het idee bij de band met je kind(eren).

3. Je vindt het niet erg als een dag compleet anders loopt dan je had gedacht

Welkom in de wereld die moederschap heet, waarin je leven en je ritme zeker de eerste jaren compleet overhoop geschopt wordt.

4. Je bent goed in je werk

Grappig genoeg zijn het vaak de kwaliteiten waarom je op je werk gewaardeerd wordt, die ook bijzonder goed van pas komen als moeder. Denk aan doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid en een oplossingsgerichte instelling. Met als enige verschil dat je op je werk twee dagen weekend hebt waarop je niet hoeft te werken.

5. Je kunt ‘nee’ zeggen

En dan zonder je daarna schuldig te voelen. Tegen je baas, schoonmoeder, vriend en de leuke jongen die je probeert een Parool-abonnement te slijten. Nee.

6. Je vindt het fijn af en toe tijd voor jezelf te nemen

Wederom zonder je daarna schuldig te voelen. Als je dit als moeder niet genoeg me-time inlast, komt er vaak onherroepelijk een moment waarop je het gaat bezuren.

7. Je maakt foto’s van bloemen en vogels

Want daaruit blijkt dat je de schoonheid in de kleine dingen kunt zien. Als je dit al doet als je nog geen kind hebt, schijn je dat mét kind nog veel meer te doen. Kanttekening; ik heb in mijn hele leven nog nooit een foto van een vogel of bloem gemaakt, maar reken maar dat ik van de kleine dingen van mijn dochter ook intens kan genieten (en daar gretig foto’s van maak).

8. Je hebt ooit therapie gevolgd (in welke vorm dan ook)

De tijd dat men vond dat therapie alleen voor gekkies was, ligt gelukkig ver achter ons. Of het nou met een coach op werk is of liggend op de bank bij een psycholoog: een mentale spiegel voorgehouden doet eigenlijk iedereen goed. Vooral van therapie in het pré-kindertijdperk en het feit dat je hopelijk een en ander opgelost hebt voordat je moeder wordt, zul je als moeder veel profijt hebben. Ook omdat je blijkbaar volwassen genoeg bent om überhaupt met iemand te gaan praten als je ergens mee zit.

9. Je weet wat je nodig hebt om tot rust te komen

Die wetenschap is goud. Ook als ‘slapen’ jammerlijk genoeg even geen optie is.

10. Je laat mensen met minder boodschappen in de rij bij de kassa voorgaan

Naast nobel, getuigt dat namelijk ook van zelfopoffering. En vooral dat laatste heb je als moeder in overtreffende mate nodig.

11. Je vindt rommel niet erg

Als je dat wel erg vindt, geen paniek, het is zeker geen dealbreaker. Als je je maar realiseert dat het als moeder een kleine utopie is om te denken dat je rommel buiten de deur kunt houden.

12. Je vindt een berg wasgoed niet erg

Zie #11.

13. Het stoort je niet als je er af en toe niet piekfijn uitziet

Lees: als je haar niet goed zit, je die zwangerschapskilo’s maar niet wegkrijgt (ook drie jaar na de bevalling nog steeds niet) of als je gewoon even geen puf hebt een leukere outfit aan te trekken dan gisteren. Los van het feit dat het simpelweg nou eenmaal zo is, is het ook belangrijk welk signaal je daarmee naar je kind afgeeft. Namelijk: je bent goed zoals je bent, ook als dat niet perfect is.

14. Je houdt sowieso niet van het woord ‘perfect’

Althans, niet in combinatie met het woord ‘moeder’. Dat je het even weet: de perfecte moeder bestaat namelijk niet.

Lees ook: 6 x dingen die goede moeders doen, maar ik niet meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
14 x tekenen dat je een goede moeder wordt
Sluiten