Goede voornemens 2018: In 7 stappen naar een jaar waar je echt blij van wordt

Vergeet stoppen met roken, vergeet de sportschool. Jouw goede voornemens 2018 zitten in heel andere dingen, die verder gaan, meer inhoud hebben en je misschien wel gelukkiger maken dan hoe je in 2017 leefde. Dit zijn ze.

Geen over de top veranderingen of mind blowing resoluties. Een aantal goede voornemens die er echt toe doen zorgen er straks voor dat 2018 een jaar wordt om trots op te zijn en vooral heel blij. Oh en alvast even een extra tip. Pin je niet vast op januari. Dit schijnt niet eens de beste maand te zijn om je goede voornemens een kans van slagen te laten hebben. Met deze goede voornemens kun je elk moment beginnen, elke keer weer.

1. Meer bewuste tijd met de kinderen

Laten we de kinderen hier meteen op de eerste plek zetten, want dat is iets wat we in het dagelijkse leven meer zouden moeten doen. Quality time is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Laat alles even voor wat het is en duik in het leven van je kind, ga samen op pad of verzin thuis leuke activiteiten. Een kind die voldoende aandacht krijgt van de ouders voelt zich geliefd en gewaardeerd. Een goede relatie geeft een kind ook het gevoel dat hij al zijn gedachten en gevoelens kan uitspreken. Dat is iets wat iedere ouder wil, toch? En nog even hè: leg die smartphone weg.

Waarom? Dat lees je hier. Tipje van de sluier: kinderen vinden het ontzettend storend als papa of mama met hun smartphone bezig zijn.

2. Stel doelen voor jezelf

Een positieve instelling brengt je een heel stuk verder dan negativiteit. Maar voor sommigen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doen je dat? Het begint allemaal in ons hoofd, mét de juiste mindset. Stel doelen voor jezelf, wat vind jij nou echt belangrijk of wat zou jij willen veranderen of bereiken in je leven? Maak het niet te groot en veel. Drie doelen is genoeg. Werk hier met aandacht en regelmaat aan.

En dan het belangrijkste: geloof er ook écht in. Jij bent de baas over hoe je je leven wilt laten verlopen. Dus neem de nodige risico’s en vertrouw erop dat alles altijd weer op z’n pootjes terecht komt. Want ja, achteraf komt het altijd goed? Dus stop met overthinking en ga het doen.

3. Goede voornemens: Less is more

We hebben écht niet ‘meer’ nodig om gelukkig te zijn. Het is juist de kunst om kracht te halen uit de kleine dingen. Gedragswetenschapper Clarissa Silva zegt dat het een goed idee is om jezelf een brief te schrijven waarin je opschrijft waarvoor je dankbaar bent.

Maak een top 10 van dingen waar je dankbaar voor bent, dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat je partner al boodschappen heeft gedaan, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Of dat er op wonderbaarlijke wijze een keer geen file stond toen je naar huis ging.

Het beste is om dit meteen te doen zodra je wakker wordt, zodat je de dag met een positieve minsdset begint. Je zult zien dat het je hele dag opbeurt en naar zonniger perspectief brengt. Deze methode laat je inzien wat je voor geweldige dingen in je leven hebt en meemaakt. Groots is niet belangrijk, genieten van het kleine des te meer.

LEES OOK: 10 geheimen van een goeie relatie – met kinderen

4. Niet elke dag uit 2018 hoeft geweldig te zijn

Het is niet de bedoeling dat je van elke dag uit 2018 de beste dag van je leven wilt maken. Daarentegen is het helemaal niet erg als je je een dag even wat minder voelt. We zijn geneigd om continu een piek te willen in ons leven, maar zo werkt het nou eenmaal niet. We hebben pieken omdat we ook dalen meemaken.

Goede dagen en mindere dagen, voor ons de kunst om daar balans in te vinden. Wees eerlijk tegen jezelf, probeer niet geforceerd overal gelukkig om te zijn. Is het vandaag niet jouw dag? Dan is dat helemaal oké. Blijf er niet over piekeren, maar leer het te relativeren en los te laten.

5. Verwijder negativiteit uit je leven

Dit kan over mensen gaan maar ook over spullen. Dat vrienden een grote emotionele impact op ons hebben, liet de New York Times eerder in een artikel weten. Heb je het gevoel dat je vastzit in een vriendschap, puur omdat jullie elkaar al van de peuterspeelzaal kennen? En is deze vriendin ondertussen een en al klaagzang waarin jij wordt meegezogen? Stop ermee. Respecteer je eigen grenzen en omring je met mensen die je energie en geluk geven.

De opeenhoping van spullen die we bewaren maakt ons volgens psycholoog Bourg Carter ongelukkig. ‘Rommel bombardeert onze geest met overdreven prikkels waardoor onze zintuigen overuren maken op stimuli die niet noodzakelijk of belangrijk zijn. Hierdoor is het moeilijker te ontspannen. Zowel fysiek als mentaal.’

Je leest er uitgebreid over in dit artikel over Döstadning, de Zweedse succesmethode om je te ontdoen van spullen in je leven.

6. Tijd voor jezelf

Heb je een diep gewortelde passie, besteed daar dan extra veel tijd aan in 2018. Een passie of een hobby die je samen kunt delen met anderen is een essentieel onderdeel van geluk en een zinvol leven, volgens Psychology Today. ‘Hobbies zorgen ervoor dat we de deur uit gaan, mensen ontmoeten die we anders nooit tegen het lijf zouden lopen. Hobby’s voegen lagen toe aan onze identiteit, rijkdom en aan ons zelfconcept.’

Mensen omgeven zich graag met anderen die een passie hebben. Schijnbaar voelen we ons dan niet alleen meer geïnspireerd, maar willen vervolgens zelf ook inspirerend zijn voor anderen en een actiever leven leiden.

7. Oké, misschien toch wat meer bewegen in 2018

We komen toch nog even terug op de sportschool, ja dacht je nu echt dat je de sportschool kon schrappen? Stress is de grootste boosdoener in ons dagelijkse leven. Hoe minder stress, hoe gelukkiger en productiever we zijn. Elke dag een half uur intensief bewegen kan er al voor zorgen dat onze stresslevels dalen. Dus of het nu de sportschool wordt of elke dag een stevige wandeling met de hond. Bewegen is goed voor lichaam en geest.

Als je geïnteresseerd bent in goede voornemens dan wil je deze artikelen misschien ook lezen:
Goede voornemens om samen met je zus te maken
4 redenen om nu al te beginnen met goede voornemens
11 goede voornemens die alle moeders maken (en weer breken)
25 goede voornemens die peuters maken

Elitedaily

Reageer op artikel:
Goede voornemens 2018: In 7 stappen naar een jaar waar je echt blij van wordt
Sluiten