Doet je kind niets liever dan gamen? Dit is de grens qua tijd volgens onderzoekers.

‘Leg die Ipad nou eens weg!’ Roep jij dit ook regelmatig omdat je gek wordt van dat eindeloze gegame? Heel herkenbaar! Maar gamed je kind echt te vaak en te lang of valt het eigenlijk wel mee? Dit onderzoek zegt het antwoord te weten.

Het spelen van games is niet alleen maar slecht voor kinderen. Zo is het goed voor de reactietijd en academische prestaties. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat té veel gamen gelinkt kan worden aan sociale problemen en gedragsproblemen. Maar wat is te veel?

Onderzoek

Spaanse onderzoekers onderzochten 2400 jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar oud. Hiervan gamede 83 procent dagelijks minstens een uur per dag. De andere 17 procent gamede niet. De kinderen die meer dan negen uur per week gamede, hadden meer kans om sociale- en gedragsproblemen te krijgen dan kinderen die minder dan acht uur per week achter een beeldscherm zaten.

‘Één tot negen uur per week gamen lijkt veilig te zijn, maar meer dan negen uur is niet aan te bevelen voor kinderen van 7 tot 11 jaar oud,’ zegt Dr. Jesus Pujol, één van de onderzoekers. ‘De resultaten laten zien dat gamen niet per se slecht is, maar de mate van het gebruik ervan wel.’

LEES OOK: 90% van de 4-jarigen is fysiek niet ‘fit’ genoeg om naar school te gaan

Gedragsproblemen

Hoe meer tijd de kinderen gamend doorbrachten, hoe minder ze sliepen. De groep die meer dan negen uur per week met computerspelletje in de weer was, had de grootste kans op gedragsproblemen. Hieronder verstaan we ruzies met andere kinderen, betrokken zijn bij problematisch gedrag en/of over het algemeen slechtere sociale vaardigheden vertonen, aldus de onderzoekers.

Deze ondervindingen komen overeen met het advies van Justine Pardoen. Pardoen is expert op het gebied van media-opvoeding, met in het bijzonder de begeleiding van internet-gedrag van kinderen. Zij zette het volgende advies in beeldschermtijd online:

Advies beeldschermtijd

0 – 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Met beeldschermtijd wordt hiermee de tijd achter elk beeldscherm bedoeld, dus zowel computer, tv als iPad. Als we naar de categorie 8 – 10 jaar kijken, zien we dat het advies van Pardoen overeen komt met de uitkomsten van het onderzoek van Pujol.

Hoe veel beeldschermtijd krijgt jouw kind? Laat het ons hier weten.

webmdmediaopvoeding

Reageer op artikel:
Doet je kind niets liever dan gamen? Dit is de grens qua tijd volgens onderzoekers.
Sluiten