Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Mind 10 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

Meer Hygge in je leven is waardevol en nu snap je het helemaal

Is het in jouw leven tijd voor warmte, authenticiteit en ontspanning? Dan is het Deense Hygge precies wat jij nodig hebt. Huh wat: Hygge?! Lees hier wat dit inhoudt, plus tien voorbeelden die je meteen kunt toepassen. Laat je inspireren!

Yoga, mindfulness, mediteren, allemaal hele goede en handige manieren om te zorgen dat je niet de boeken ingaat als ‘overspannen typje’. Maar hou je vast; er is nieuws op dat gebied! Want de Denen veroveren de wereld met hun alledaagse truc om optimaal te genieten van het leven. De Denen zijn namelijk naast het gelukkigste volk van de wereld, ook nog eens kampioen in het kleine genieten. Ze hebben er zelfs een woord voor. Hygge.

You girl!

Je spreekt het uit als you girl maar dan vervang je de y door de h en laat je de l aan het eind vervallen. Maar doe vooral niet te veel moeite om het woord juist uit te spreken, want zoals ze in Denemarken zeggen; Hygge moet je niet leren zeggen, dat moet je leren voelen.

171 dagen regen

Denk je aan Denemarken dan denk je aan kou (en aan Legoland waarschijnlijk). En die kou is volgens de Denen dan ook grondlegger van Hygge. Als het 171 dagen per jaar regent en het in de winter als je geluk hebt 8 uur per dag licht is, dan moet je creatief zijn in het opzoeken van warmte. De Denen doen dat van oudsher in huis. Door binnen met kleden, kaarsen en haarden aan de gang te gaan. Bovendien zoeken ze elkaar op en zijn vriendschap en familie de grootste warmtebronnen.

Hygge is gezellig

In Nederland doen we natuurlijk ook onze pogingen en dat noemen we dan ‘gezellig’. Is Hygge dan niet gewoon het Deense woord voor gezelligheid? Nee. De Denen gaan namelijk veel verder dan een beetje gezellig doen. De Denen beschouwen Hygge, als een essentieel onderdeel van hun cultuur. Hygge is zorgen voor elkaar. Hygge is zorgen voor jezelf. En Hygge is de waarde in de kleine dingen kunnen zien. En daar word je dus gelukkig van. Het is een levensstijl. De hele jaar door het kerstgevoel, zou je kunnen zeggen.

1. Bak verse broodjes voor je gezin op zondagochtend

Maak op zaterdagavond vast het deeg en sta zondagochtend wat vroeger op dan de rest. De genietende gezichtjes van de kinderen als ze die eerste hap van het nog warme broodje nemen… Hygge!

2. Zaai kruidenplantjes binnen

Samen met de kids zaai je in een binnenkasje kruiden. Elke dag liefde geven en jullie worden beloond met heerlijke kruiden die echt veel lekkerder zijn dan die uit een potje! Leerzaam voor de kinderen en superhyggelig!
LEES OOK: Deze 18 kruiden hebben een helende werking.

3. Ruim je kamer op!

Dat klinkt als erg ongezellig maar het resultaat is Hygge tot en met! Maak van je slaapkamer een echt rustoord waar je met veel plezier nog even leest in de avond. Hoe doe je dat zonder meteen een berg geld uit te geven? Door op te ruimen. Berg op wat je kunt opbergen, gooi weg wat je kunt weg gooien of maak iemand anders blij met wat jij niet meer gebruikt. Voeg vervolgens een paar mooie vondsten toe (een prachtige steen, een paar vogelveren of dat mooie stuk hout wat je op het strand vond) en voila, Hygge is yours!

4. Spelletjesmarathon

Is het te koud, te nat of te donker om naar buiten te gaan? Organiseer een spelletjesmiddag bij jouw thuis. Nodig vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen uit en zet de tafel vol met ouderwetse spelletjes. Sjoelen, dammen, Mens Erger Je Niet. Warme chocomelk en vers gebakken koekjes maken deze middag hyggeliger dan je ooit had durven dromen. Familie en vriendschap zijn de grootste warmtebronnen

5. Maak een vuurtje

Heb je een haard? Top, steek ‘m aan! Niet alleen op zaterdagavond als er visite is, maar juist ook eens vroeg in de ochtend om de dag met je gezin alvast hygglig te beginnen. Ja, dat betekent misschien dat je er heel vroeg uit moet maar Hygge is dat waard!

6. Geen haard?

Geen zorgen, ook kaarsen zijn het toppunt van Hygge. Maak een mooi plateau met een oude plank en heel veel kaarsen in verschillende maten. En ook hiervoor geldt; wacht niet op dat speciale moment om ze aan te steken. Steek ze aan en zie het speciale moment voor je ogen ontstaan.

7. Haal buiten binnen

Bloemen plukken is nu geen optie, maar pak je (snoei)schaar en struin wat rond in de buurt om mooie takken te verzamelen. Of leg prachtige grote herfstbladeren op een grote schaal.De roze wangen krijg je cadeau.

8. Spa’tje

Maar dan wel in je eigen badkamer. Begin met opruimen. Zorg dat het een heerlijke schone plek is waar je graag vertoeft. Zet dan kaarsen om je bad of douche, borstel je huid voordat je het water raakt en smeer je na afloop volledig in met verzorgende olie. Niet wachten op het juiste moment! Een half uurtje poedelen is ook al heul erg Hygge en levert je energie voor dagen.

LEES OOK: dit is waarom rozenolie standaard in je badkamer thuishoort.

Blommetje

Maak jezelf blij met een bloemetje op de plek waar je het meeste bent. Een klein vaasje met 1 of een paar kleine bloemetjes is voldoende en kost amper iets.

9. Frøbelen

Plan een zaterdagochtend frøbelen met je kinderen. Laat hen lekker knutselen, maar gebruik deze tijd om ook zelf iets moois te maken. Waarom niet een mooi lijnenspel met je favoriete kleuren op papier? Lijst ‘m in om naast je bed te zetten. Dat klinkt misschien raar maar wedden dat je voldoening voelt? Helemaal Hygge en Hygge maakt je blij!

10. Soepie?

Zondagmiddag na een frisse wandeling buiten kruip jij even de keuken in en tover je in een handomdraai een heerlijke verse soep op tafel. Doe welke groente dan ook in een pan, laat koken tot superzacht. Voeg kruiden en een beetje parmezaan toe en laat de staafmixer het werk doen. Serveren in grote kommen met warm brood. Eten bij voorkeur met je lievelingen.

LEES OOK:Zelf soep maken in 5 stappen.

Hygge er op los met deze tips maar ga vooral ook op zoek naar je eigen Hygge, want ieder leven zit er vol mee. Je hoeft het alleen nog maar te zien om ervan te genieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Meer Hygge in je leven is waardevol en nu snap je het helemaal
Sluiten