Redactie
Redactie Eten 23 dec 2017

7 x waarom gourmetten tijdens Kerst een geweldig idee is

‘Echt waar, gaan jullie gourmetten? Net als de rest van Nederland?’ Ja, antwoordde ik schoorvoetend. Hoezo schoorvoetend? Gourmetten is niet alleen leuk, maar om heel veel redenen een ge-wel-dig idee voor je kerst- en/of NYE-diner.

Dus voor wie nog steeds geen keuze heeft kunnen maken tussen de talloze Ottolenghi-, Nigella Lawson- en Jamie Oliver-recepten: gooi al die boeken de deur uit en kies (net als vorig jaar?) voor een avondje gourmetpret.

1. Iedereen vindt gourmetten lekker

Echt waar, er is vrijwel geen enkel ander maal te bedenken waarvan je van te voren weet dat iedereen er blij van wordt. Om de doodeenvoudige reden dat iedereen z’n eigen dis bereidt.

2. Juist ja, een beter DIY-dinner is er niet

Wat heus niet wil zeggen dat je je als host er overmatig gemakkelijk vanaf maakt door voor te stellen om te gourmetten (hoewel…), want het moet natuurlijk allemaal zorgvuldig gesneden, gewassen en in leuke schaaltjes uitgeserveerd worden. Maar als dat gedaan is, ben je klaar.

3. Vega, vegan, op dieet, carnivoor of omnivoor – iedereen is welkom

Je snijdt er gewoon een paar Oosterse shiitake-zwammen bij, evenals een bakje spelt-quinoa en wat extra tofu-gezelligheid. De cheesecake maak je met lactosevrije melk, uiteraard. Of niet, en dan haal je voor hen iets anders of – als het goede vrienden zijn – je vraagt of zij anders het toetje willen verzorgen. Bottom line is dat de belangrijkste ingrediënten van gourmet zeer gemakkelijk af te stemmen zijn op de wensen en veto’s van de gasten.

4. Waardoor je de rest van het diner lekker kunt blijven zitten

Behalve dat de gastheer en -vrouw dat zelf heel fijn vinden, vindt het gezelschap het vaak ook een plus als er niet de hele tijd iemand nerveus met borden en schalen van de keuken naar de eettafel heen en weer dartelt.

5. En je eerder gezellig aan de wijn kunt met de rest

Je hoeft je immers niet meer druk te maken over of je dan niet pardoes vergeet op tijd de rollade uit de oven te halen, de madeirajus af te blussen of de chocolate fondant überhaupt nog richting oven weet te manoeuvreren. Proost!

6. Alles wat over blijft, kun je de dag erna gewoon weer opdienen

Althans, als je het aandurft om twee dagen achter elkaar burgerlijk te doen.

7. Het is knotsgezellig

Heus waar. Het is inderdaad een behoorlijk dunne lijn tussen gezellig, kneuterig en burgerlijk, maar dat mag de gourmetpret allerminst drukken.

Eet smakelijk!

Ook leuk en lekker: Download dit gezonde receptenboek voor de feestdagen

Reageer op artikel:
7 x waarom gourmetten tijdens Kerst een geweldig idee is
Sluiten