Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 12 nov 2017

Gps horloges onveilig voor kinderen (spionage door anderen mogelijk)

‘Gps horloges onveilig’ voor kinderen kopte de Consumentenbond een paar weken geleden. De Noorse consumentenbond onderzocht smartwatches voor kinderen en wat blijkt? Sommige van deze gps horloges zijn alles behalve veilig, doordat niet alleen de ouders hun kind kunnen tracken, maar vrij simpel ook onbekenden. Ook met de privacy-bescherming is het slecht gesteld. Laat Muriel er nu net eentje hebben voor haar zoon…

Gps horloges onveilig voor je kind?

Een tijdje geleden kocht ik een smartwatch ofwel gps horloge voor mijn oudste zoontje. Ik vind hem nog te jong voor een mobiele telefoon, maar gun hem al wel de vrijheid om ergens naartoe te fietsen. Bovendien is het superhandig dat hij mij kan bellen om een speeldate te checken of te laten weten dat ik hem ergens kan ophalen. Op zijn horloge kan ik ook tracken welke route hij aflegt en waar hij zich begeeft. Superfijn idee en veilig. Dat de gps horloges onveilig konden zijn, kwam niet bij me op.

LEES OOK: Deze gadgets bieden je gezin wel veiligheid.

Die veiligheid blijkt nu onder vuur te liggen, nadat de Noorse consumentenbond de veiligheid en privacy onderzocht van diverse gps horloges. Het blijkt dat de Gator onveilig is en ook alle smartwatches die werken met de app SeTracker. Zelf hebben we een Helloo watch. Ik kijk meteen maar even op de site van het horloge en google ‘se tracker helloo onveilig’. Geen hit. Ik besluit meteen een mailtje te sturen naar de Nederlandse vestiging. Binnen twee uur heb ik berichtje terug. De SeTracker wordt niet gebruikt maar een eigen Europese variant, die wel veilig is. Hmmm. Terug naar de smartwatches met reële problemen.

De grootste problemen zitten in het feit dat onbekenden – die waarschijnlijk weinig goeds in de zin hebben – net als ouders het horloge van een kind kunnen tracken, waardoor ze weten waar hij of zij is. Je hoeft het nummer niet te weten en je hoeft ook niet in de regio te zijn. Hackers zijn zelfs in staat locaties aan te passen, waardoor jij niet meer weet waar je kind is en hackers kunnen meeluisteren. Een functie die ook op het horloge van mijn zoontje zit. Superhandig dacht ik nog. Als ik even snel een boodschap wil doen en mijn drie zoontjes alleen thuislaat, kan ik via de app en mijn telefoon inbellen om te luisteren of ze – zoals plechtig belooft – rustig en lief een filmpje aan het kijken zijn…

De Gator maakt het bont op het gebied van privacy. Persoonlijke gegevens en eventuele foto’s worden niet gewist en waar ze blijven is ook onduidelijk. En dat is in strijd met de wet privacywetgeving. De Nederlandse Consumentenbond raadt het gebruik van de Gator voor kinderen ten zeerste af. Bekijk hier de video die ze over dit onderwerp maakten:

De onderzochte smartwatches met de SeTracker komen ook slecht uit het onderzoek. In Nederland worden er vergelijkbare modellen verkocht onder de namen Connect Touch of Smart, hoewel deze niet met SeTracker werken maar met de app One2Track. Deze is niet onderzocht. Het advies van de Consumentenbond luidt:

Gebruik deze modellen niet. Verwijder, voor zover mogelijk, je account. Ga terug naar de winkel en vraag je geld terug en koop geen smartwatch met SeTracker meer.

Helaas kan de Consumentenbond geen uitspraak doen over de veiligheid van andere merken telefoonhorloges. Wil je zekerheid over de veiligheid van jouw smartwatch, neem dan contact op met de leverancier en vraag om duidelijkheid over de privacy en welke tracker app ze gebruiken. Vraag zwart op wit naar de veiligheid.

Bol.com, een belangrijk verkoopkanaal van de gps horloges heeft aangegeven onveilige gps-horloges voor kinderen uit hun aanbod te halen.

Ps. Het gps horloge op de foto is niet een gator, maar een onbekend merk smartwatch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gps horloges onveilig voor kinderen (spionage door anderen mogelijk)
Sluiten