Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 11 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Heftig: deze grafiek laat zien wat slaaptekort doet met kersverse ouders

Als je als nieuwbakken ouder een nachtje langer dan drie uur kunt slapen is dat een ontzettende luxe. Helemaal als je een baby hebt die veel aandacht nodig heeft. Als je je afvraagt of die uren verloren slaap impact hebben op je welzijn? Het antwoord is een volmondig ja.

De nacht op stelten

Slapen kan voelen als een grote rodeo ride, als je nét in je remslaap terecht komt en twee minuten later je kind begint te huilen omdat-ie honger, buikkrampjes of een andere onverklaarbare reden heeft. Zo voelde het ook voor de 30-jarige Reddit-gebruiker jitney86. Hij is vader van een 19 maanden oude dochter, die meer dan eens de nacht op stelten heeft gezet.

Postnatale depressie

Dit blijkt uit een grafiek, die hij samen met zijn vrouw maakte van hun (gebrek aan) slaappatroon. jitney86’s vrouw gaf (sims cluster) borstvoeding aan haar dochter, waardoor ze de nachten negen van de tien keer niet gebruikten om te slapen. Sterker nog, de slapeloze nachten en de postnatale depressie van jitney86’s vrouw begonnen zo hun tol te eisen dat het stel tijdelijk naar familie verhuisde, zodat zij hen konden helpen en zij wat meer slaap konden pakken.

LEES OOK: Ontroerende foto’s: moeder geeft voor de laatste keer borstvoeding voordat de chemokuur begint

Houvast

Om grip op de onhoudbare situatie te krijgen, maakte de man daarom een grafiek, waarin hij het ritme van de nacht in bijhield. ‘Het was de enige manier om zichtbaar te maken wat er gaande was. Vooral voor mijn vrouw was het heel fijn om op die manier te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Het was een houvast in een tijd waarin je geen idee hebt wat er precies met je gebeurt.’

De grafiek laat zien wat de activiteiten gedurende de nacht zijn, en wanneer en hoe vaak die plaatsvinden. Vooral in de eerste vier tot vijf maanden zie je dat de vrouw bijna om het uur borstvoeding aan haar kind moet geven en amper slaapt. Gelukkig nam dit wel af, naarmate het meisje ouder werd. Ze zijn trouwens pas begonnen met meten na drie maanden, omdat (zoals de vader op Reddit zegt) ze in de eerste maanden na de geboorte gewoonweg geen tijd hadden om zich op iets anders dan hun baby te focussen.

Bijna

Veel andere ouders herkennen de resultaten in de grafiek uit hun eigen leven. Op Reddit kreeg de grafiek meer dan zeshonderd reacties van andere ouders en werd hij ruim twintig duizend keer gedeeld. ‘Deze grafiek is hartstikke inspirerend’, schrijft iemand. Een andere moeder met een kindje van vier maanden, ziet de grafiek vooral als een positief toekomstbeeld voor haarzelf: ‘Bijna… bijna zal ik eindelijk weer normaal kunnen slapen’, reageert zij.

Deze moeder laat de pijnlijke waarheid zien van het geven van borstvoeding en gaat viraal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reddit

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heftig: deze grafiek laat zien wat slaaptekort doet met kersverse ouders
Sluiten