Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Recepten 18 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Feestelijke maaltijd zonder gedoe: kies deze maand voor de ‘grazing table’

Hoe gezellig de decembermaand ook kan zijn; alle verplichtingen met vrienden en familie kunnen ook behoorlijk veel stress geven.

Komen er mensen bij jou eten? Zijn er dieetwensen waar je rekening mee dient te houden? Wat de een lekker vindt, kan de ander misschien niet uitstaan. En hoe hou je überhaupt iedereen aan tafel?

Al deze vraagstukken kunnen gemakkelijk opgelost worden met de trend van het moment: de grazing table.

Wat is een grazing table?

De wát? Vrij vertaald betekent de grazing table eigenlijk het opdekken van een grote tafel met allerlei verschillende hapjes. Zo kan iedereen iets kiezen wat hij of zij lekker vindt, en wordt het probleem van verplicht lang tafelen ook direct opgelost. Een grazing table laat zich namelijk perfect lenen voor een borrelsetting, waarbij iedereen lekker vrij rondloopt.

Een ander voordeel is dat jij, als gastvrouw, niet meer urenlang in de keuken hoeft te staan om de ene na de andere hapjes klaar te maken. Met het klaarzetten van de tafel ben je misschien wel even bezig, maar daarna heb je alle tijd voor de echt belangrijke dingen, namelijk jouw gasten. Of je daarna nog af wilt sluiten met een warme maaltijd of dessert, is helemaal aan jou.

Wat serveer je op jouw borreltafel?

Nog zo’n fijn voordeel van een grazing table: wat je precies aan hapjes serveert, is helemaal aan jou! De sleutel tot een goede borreltafel is vooral diversiteit. Op deze manier kom je de eetwensen van al je gasten tegemoet, en hoef je zelf zo min mogelijk heen en weer te lopen.

Kies dus de hapjes die jij of je gasten het lekkerst vinden. Wel zijn er bepaalde basishapjes op te noemen waarmee je een goede start kan maken op jouw tafel:

  • Kaasjes. Koop ze in alle kleuren en smaken. Kies voor jong voor de kleintjes, en lekker oude kaas voor de liefhebbers.
  • Vleeswaren. Altijd fijn om op tafel te hebben. Als jij en je gezelschap vegetarisch zijn laat je ze gemakkelijk achterwege, maar als dat niet het geval is, doe je liefhebbers hier een groot plezier mee. Kies voor gesneden vleeswaren, zodat je deze makkelijk kwijt kan op de tafel. Maar je kan ook kiezen warme kippenpootjes of gehaktballetjes. Doe deze dan wel in een bakje in verband met vlekken.
  • Brood of toastjes. Een echte grazing table basic. Kies voor stokbrood in stukjes, of voor lekkere toastjes met bijvoorbeeld luxe pitten en zaden. Wat jij het lekkerst vindt!
  • Dips. Als je brood zegt, zeg je ook dips, toch? Hier kan je eindeloos mee variëren, maar basisdips waar je aan kan denken, zijn: aioli, pesto, humus en kruidenkaas of -boter.
  • Groenten. Denk aan worteltjes, gesneden paprika, komkommer of selderij. Makkelijk om klaar te maken, en een gezond alternatief tussen alle kaasjes en brood door. Heerlijk met dips en super kindvriendelijk!
  • Fruit. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar fruit kleurt ontzettend mooi bij de andere etenswaren op je tafel én een aardbeitje of druif bij een kaasje kan heerlijk zijn. Net als een stukje meloen bij de ham.
  • Olijven en noten. Nog zo’n borrelwinnaar. Koop olijven in alle kleuren en maten, en doe hetzelfde met de noten. In verband met mogelijk allergieën is het wel aan te raden om de noten in aparte bakjes te plaatsen.
grazing table
Bron: Unsplash Unsplash

Bovenstaande tafelvulling vormen de basis. Streep dus naar hartelust weg of voeg juist toe wat je mist. Je kan ook uitgebreidere partysnacks maken, zoals wraps met een lekkere vulling of het gebruik van spiesjes. Ook houden veel mensen van de aanwezigheid van vis. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere tonijnsalade, sushi, een gerookte zalm of sardientjes.

Lees ook: De 5 lekkerste recepten voor winterse stamppotten

Zo kleed je je tafel aan

En dan wel nu: het maken van de borreltafel. Gelukkig is dat net zo makkelijk. Het enige wat je er voor nodig hebt is eigenlijk een goede, grote tafel. Dek deze met een waterafstotend tafelkleed. Plaats hier eventueel leuk tafelpapier overheen. Kies voor effen bruin, of ga juist voor papier met een leuk Kersttintje. Dat is helemaal aan jou. Zorg er in ieder geval voor dat het vet uit vleeswaren of kaasjes en bepaalde dips niet door kunnen lekker op je tafel.

Helemaal in de Kerstsfeer komen? Kleed je tafel dan verder aan me gezellige Kerstornamenten, zoals kleine kerstballen, hulst takjes en andere accessoires.

Begin een uur voordat je je gasten verwacht met de voorbereidingen en voilà, nog meer dan genoeg tijd voor haar en make-up!

Meer inspiratie nodig voor de ultieme grazing table? Check de onderstaande video!

Security Check Required

null

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme