Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 5 feb 2019

Griepje te pakken? Zo ontstaat een griepepidemie

Op onze redactie vullen de bureaus zich al wekenlang met keelpastilles, vitaminepillen en talloze koppen thee. Helaas heeft de griep heeft ons flink te pakken. En er lijkt geen einde te komen aan de vicieuze cirkel; de één steekt de ander continue aan.

Tja, het is geen nieuws dat er een griepepidemie heerst in Nederland. Maar hoe ontstaat zo epidemie eigenlijk? En vooral; hoe komen we ervan af?

Griepepidemie 2019

De afgelopen weken is het aantal griepmeldingen boven de epidemische grens gebleven. Dit gebeurt wanneer er meerdere weken achter elkaar meer dan 51 mensen op de 100.000 inwoners met griepsymptomen verschijnen bij de huisarts. Aangevuld door het aantal griepvirussen die in bloedtesten zichtbaar zijn.

In de vierde week van 2019 zijn er maar liefst 68 mensen langs de dokter geweest in verband met griepachtige verschijnselen. Omdat dit aantal meer dan 2 weken achter elkaar boven de epidemische grens van 51 komt, is er nog steeds sprake van een griepepidemie.

Dit betekent dat de volksziekte in ons kikkerlandje inmiddels al 7 weken aanhoudt. Normaal gesproken duurt een epidemie ongeveer 9 weken. Juich alleen niet te vroeg… De kans is groot dat we langer dan 2 weken zullen snotteren. De vorige griepepidemie verliep namelijk over de periode van december 2017 tot april 2018. Dat wordt dus een gevalletje de halve apotheek inslaan.

Hoe ontstaat een griepepidemie?

Ons lichaam maakt antistoffen aan zodra we in aanraking komen met een virus of bacterie. Op dit moment beschermd je lichaam zich tegen een eventuele volgende besmetting. Maar het griepvirus is heel veranderlijk. Zo zijn de afgelopen jaren de Mexicaanse griep, de Amerikaanse griep, het Influenza B-virus en het Influenza A opgetreden in Nederland.

Dit zijn alle vier griepvirussen, maar die uiten zich in andere – gelijksoortige – symptomen. Hierdoor herkent je lichaam het griepvirus niet meer, en werken de antistoffen die je lichaam heeft gemaakt niet meer op de nieuwe versie van het virus.

De meeste griepgolven ontstaan in de winter. Gedurende dit seizoen is ons immuunsysteem een stuk zwakker dan gewoonlijk. Dit komt door het wisselvallige weer, de kou en – vaak – minder beweging. Daarnaast is griep heel besmettelijk. Als je bij iemand die griep heeft in de buurt staat kun je via de lucht het virus binnenkrijgen. Vooral wanneer de groep in kwestie hoest of niest. Het hangt op dit moment heel erg van je weerstand af of je in staat bent om het virus geen kans te geven. En laat onze weerstand net een dipje hebben in de winter.

Griepverschijnselen 2019

De afgelopen weken meldden zich vooral jonge kinderen waarbij het RSV virus werd vastgesteld. Dit virus valt ook onder de Influenza-achtige griep. Dit griepje uit zich in eerste instantie in een onschuldige verkoudheid. Denk hierbij aan symptomen, zoals een verstopte- of een loopneus, een pijnlijke keel, hoesten, vastzittend slijm, oorpijn en hoofdpijn. Als de verkoudheid leidt tot een griepje treden de volgende griepklachten op:

  • koude rillingen
  • bonzende hoofdpijn
  • keelpin
  • spierpijn
  • neusverkoudheid
  • hoesten
  • verminderde eetlust
  • vermoeidheid
  • algehele maillaise
  • koorts

Griepje te pakken?

Komen de bovenstaande symptomen je bekend voor? No stress, de meeste klachten verdwijnen na een week, maar de vermoeidheid kan nog wel een tijdje aanhouden. Probeer dus een tikkie rustiger aan te doen en luister goed naar je lichaam. Nog eventjes (hopelijk 2 weken!) en dan mogen we het griepvirus vaarwel kussen!

 

Wist je trouwens dat deze alledaagse gewoontes ervoor zorgen dat je sneller de griep krijgt? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

A Vogel

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Griepje te pakken? Zo ontstaat een griepepidemie
Sluiten