Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 3 dec 2018

Griepje op komst? Dít kan voor een boost van je immuunsysteem zorgen volgens onderzoek!

Je verkoudheid gaat maar niet weg. Je hebt alle gebruikelijke opties ook al gebruikt: citroen en honing in je thee, neusspray, vitamine C, noem maar op.

Misschien heb je al opgegeven dat je ooit weer vrij gaat kunnen ademen en probeer je vrede te sluiten met de nieuwe, snotterige zelf. Toch is er één remedie die je waarschijnlijk niet hebt geprobeerd, ook al is het maar een knop verwijderd: muziek kan helpen om van je verkoudheid af te komen!

Onderzoeken

Er zijn studies die dat namelijk uitwijzen. Onderzoekers hebben twee muziekgenres geïdentificeerd die het immuunsysteem versterker, hoewel geen van beide studies de impact van de gekozen genres op die van andere muziekstijlen hebben vergeleken. Zowel van jazz als dansmuziek is aangetoond dat ze het immuunsysteem verbeteren. Dansmuziek helpt ook om het niveau van het stresshormoon cortisol te verlagen.

Onderzoekers van Sussex University en het Max Planck Institute in Duitsland hebben in 2008 een onderzoek gedaan naar de impact van muziek op het immuunsysteem. Ze lieten 300 deelnemers 50 minuten luisteren naar vrolijke dansmuziek of een ‘willekeurige verzameling tonen’. De deelnemers die naar dansmuziek luisterden, zagen een significante afname van hun cortisolspiegels in vergelijking met de groep die naar willekeurige tonen luisterden.

Mama heeft griep: dit is je overlevingsgids

Naar aanleiding van deze uitkomsten verwachten de experts dat verschillende soorten muziek verschillende fysiologische en immunologische effecten kunnen vertonen. Niet alleen de muziek zelf is belangrijk, maar de persoonlijke beoordeling van de luisteraar zal waarschijnlijk ook belangrijk zijn.

Onderzoekers van de Amerikaanse instelling Wilkes University vonden nog een andere muziekgenre dat het immuunsysteem verbetert: jazz. Vrijwilligers luisterden naar een opname van soepele jazz; de niveaus van immunoglobuline A (antilichaam) in hun speeksel werden gemeten voor en na het luisteren. Het resultaat? Verhoogde niveaus van het antilichaam in het speeksel van de jazz luisteraars. De studies suggereren dat een zorgvuldig gekozen afspeellijst je immuunsysteem kan stimuleren.

Gezondheidsvoordeel

Nog een (mogelijk) gezondheidsvoordeel van het luisteren naar muziek: volgens Harvard Health kan muziektherapie de pijnperceptie helpen minimaliseren. Mensen die aan muziektherapie doen, hebben minder medicijnen nodig om hun pijn te beheersen en voelen meer controle over hun pijn. De conclusie? Muziek is veel krachtiger dan je denkt!

Hoe helpt muziek jou? Laat het ons weten op het Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Griepje op komst? Dít kan voor een boost van je immuunsysteem zorgen volgens onderzoek!
Sluiten