Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 29 sep 2017

Onderzoek: jonge kinderen hebben twee keer zoveel kans op griep als ze dít hebben

Hebben jullie thuis een groot gezin? Dan is de kans groot dat er meer dan eens een zieke thuis is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat peuters met een oudere broer of zus twee keer zoveel kans op griep hebben als kinderen die enigst kind zijn.

Griep kan gevaarlijk zijn

Kinderen zijn echte verspreiders als het gaat om griepvirussen en andere bacteriën. Het is dan ook niet zo heel gek dat ze sneller ziek worden en anderen aansteken. Van een griepje ga je niet dood, zou je denken, maar dat zit dus wel even anders bij heel jonge kinderen. Vooral voor kinderen onder de zes maanden kan een griepvirus gemeen zijn en zelfs een ziekenhuisbezoekje als gevolg hebben.

Extra kwetsbaar

De meeste baby’s worden met de griep aangestoken door een oudere broer of zus. Volgens het onderzoek, gedaan door wetenschappers van het University College in Londen, gaat het zelfs om meer dan de helft van de gevallen. Hoofdonderzoeker wil alle ouders daarom waarschuwen. ‘Griep kan voor jonge kinderen serieuze schade toebrengen als ze niet zijn ingeënt.’ In de Verenigde Staten wordt aangeraden kinderen tussen de zes en 23 maanden een influenzavaccinatie te geven. Voor die tijd zijn kinderen dus vaak niet ingeënt tegen griep en daardoor dus extra kwetsbaar.

LEES OOK: Griepje? Eet dit en je bent zo weer de oude

Gezinssamenstelling

Voor het onderzoek zijn 424.048 Schotse kinderen onderzocht, gedurende een periode van 2007 en 2015. Voor het onderzoek zijn ziekenhuisdossiers onderzocht om te analyseren hoeveel kinderen en van welke leeftijd er voor welke omstandigheden in het ziekenhuis behandeld zijn. Ook werd er gekeken naar de gezinssamenstelling van de zieke kinderen. Het bleek dat de kinderen die een broers of zussen hebben, vaker griep hebben. Opvallend was dat de kinderen die meerdere broers en/of zussen hadden drie keer zoveel kans hebben op griep.

Ook bleek dat de kinderen die tussen juli en december zijn geboren, een groter risico op griep hebben dan de kinderen die in de rest van het jaar zijn geboren.

Kans op griep verkleinen?

De wetenschappers van het onderzoek raden aan om, als je meerdere kinderen hebt, de oudsten zo snel mogelijk in te enten tegen griep om op die manier te voorkomen dat ze hun jongere babybroertje of -zusje ermee aansteken. Een andere manier om het risico op griep bij je jonge kind te verkleinen is door een influenzavaccinatie te halen tijdens je zwangerschap.

Ja da-haaag! Deze 7 mythes over griep en verkoudheid mag je dus lekker vergeten.

Daily Mail

Reageer op artikel:
Onderzoek: jonge kinderen hebben twee keer zoveel kans op griep als ze dít hebben
Sluiten