Griep peuter: dit zijn de symptomen (en dit doe je eraan)

Je kunt er niet omheen: iedereen lijkt besmet met de griep. Bij jonge kinderen komt griep altijd net wat harder aan en blijft ie vaak ook net wat langer hangen dan bij volwassenen (behalve dan bij mannen, maar dat is een ander topic). Zo herken je de griep bij je peuter.

Griep peuter

Griep is hartstikke besmettelijk en ontstaat door een virus dat vooral de luchtwegen aantast. Het wordt overgebracht door deeltjes in de lucht. Je kind hoeft dus niet per se direct in contact te zijn met een ander persoon dat griep heeft om aangestoken te worden. Omdat peuters veel in contact zijn met mensen en andere kinderen, is een besmetting zo gepiept.

Het gaat gelukkig vanzelf weer over, maar je bent voor dat zover is wel vaak één tot twee weken verder. Vaak is je uk hangerig, heeft hij last van zijn keel, doen zijn spieren pijn en is hij aan het kuchen. Dit zou ook een ‘normale’ verkoudheid kunnen zijn, dus je hoeft niet meteen met deze klachten naar de huisarts.

Symptomen van griep

Als je peuter griep heeft, heeft hij last van hoofdpijn, spierpijn, een loopneus, koude rillingen en vermoeidheid. Dit alles gaat negen van de tien keer gepaard met hoge koorts. Overgeven en diarree zijn ook niet ongewoon, als je peuter griep heeft. Houd de koorts goed in de gaten: 37 graden is een normale lichaamstemperatuur. In de ochtend is de lichaamstemperatuur meestal lager dan aan het eind van de dag. Heeft je kind een lichaamstemperatuur van 37,5 graden, dan heeft hij verhoging. Staat er meer dan 38 graden op de thermometer, dan spreek je van koorts.

LEES OOK: Deze 6 fabeltjes over de griep hoef je niet langer te geloven

Hoe meet je koorts?

Als een kind koorts heeft, heeft hij meestal een warm en (soms) een rood hoofdje. Laat het nooit bij het voelen van het voorhoofd, maar gebruik te allen tijde een thermometer. De beste manier om de koorts te meten is door een thermometer via de anus. Hiervoor kun je zowel een kwik- als een elektronische thermometer gebruiken. Het is logisch dat je kind dit niet fijn vindt en het daarom voor jullie niet effectief is. Werkt je peuter teveel tegen en krijg je het op deze manier niet voor elkaar, dan kun je een oorthermometer gebruiken. Je kunt één keer per dag meten, maar één keer ‘s ochtends en één keer ‘s avonds is geen overbodige luxe.

Waar je nog meer op moet letten

Net als bij diarree, is het bij koorts ook heel belangrijk dat je kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Kijk ook uit met dekens; je kind geeft misschien aan dat hij het koud heeft, dit is een symptoom van griep en daarmee is het zaak dat je ‘m toch niet te dik inpakt. Op die manier kan het teveel aan lichaamswarmte niet weg. Een losse laken is voldoende.

Omdat griep heel erg besmettelijk is, is het belangrijk dat je kind in een papieren zakdoek niest en snuit, en je die daarna meteen weggooit. Laat je kind daarnaast regelmatig zijn handen wassen met zeep; helemaal voor en na het eten. Vertoont je kind rare verschijnselen waar je niet helemaal gerust op bent, neem dan meteen contact op met de huisarts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Met rust en paracetamol krijg je de koorts meestal wel onder controle; daarvoor hoef je niet direct naar de huisarts. Als onderstaande dingen aan de hand zijn, is het raadzaam wel even contact op te nemen met je huisarts.

– Als je kind na drie dagen nog koorts heeft,
– Als je kind niet makkelijk wakker te krijgen is,
– Als je kind huiduitslag krijgt,
– Als je kind snel steeds zieker wordt,
– Als de huidskleur van je kind verandert,
– Als je kind een koortsstuip krijgt,
– Als je kind (veel) moet overgeven of erge diarree heeft,
– Als andere verschijnselen zich voordoen waarover je je zorgen maakt.

Reageer op artikel:
Griep peuter: dit zijn de symptomen (en dit doe je eraan)
Sluiten