Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 1 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je griep hebt, moet je je eigenlijk zo lang ziek melden

De griepepidemie die nu gaande is, is nu al de grootste viral trend van 2018. Flauwe grapjes terzijde: de griep die nu heerst is een pittige waar de meesten niet binnen twee dagen met een kopje gemberthee vanaf zijn.

Leren loslaten

Om te voorkomen dat je iedereen om je heen aansteekt zit er maar één ding op: onder de wol en uitzieken. Dat vereist een knap staaltje leren loslaten. Zodra je denkt dat het weer enigszins kan, draai je weer op volle toeren mee in de mallemolen van iedere dag. Dat is dus eigenlijk het onverstandigste wat je kan doen bij griep.

Besmettelijk

Je bent besmettelijk vanaf de eerste dag dat je het virus hebt opgelopen en dat blijft zo’n 5 tot 7 dagen het geval. Je voelt jezelf misschien een dappere dodo omdat je met je net-niet fitte hoofd weer aan de slag gaat, maar je doet je collega’s er echt geen plezier mee. Meet altijd je temperatuur als je denkt dat je weer boven Jan bent. Als het écht niet anders kan, kun je beter – indien mogelijk – vanuit huis werken.

Tot tien dagen

Hoe lang de griep aanhoudt, is compleet afhankelijk van je eigen gezondheid. Gezonde mensen doen er gemiddeld een week tot tien dagen over om weer helemaal op te knappen. Inderdaad: dat is verrekte lang. Koortssymptomen trekken meestal na een dag of vijf weer weg, maar dat betekent nog niet dat je helemaal opgeknapt bent. Vaak voel je je dag daarna nog een paar dagen zwakjes. Al die ellende kan je het best voorkomen door ervoor te zorgen dat je meer dan voldoende slaapt en naar je lichaam luistert vóórdat het virus toeslaat.

Longontsteking

Als je gezondheid al te wensen overlaat, kan het overslaan in een longontsteking. Ook als je weerstand prima is, wil je mensen met een verzwakte weerstand (ouderen, zwangere vrouwen) dus echt niet aansteken. Dus als je niet voor jezelf thuisblijft, doe het dan in ieder geval voor een ander. Uitzieken jij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme