De griepepidemie ontwijken? Ga mediteren, zegt een nieuwe studie

Het is weer zo ver – het hele kantoor loopt weer te hoesten en te snotteren. Het zou zich goed lenen voor een reclamespotje voor neusspray, maar dat terzijde.

Onderzoek suggereert dat regelmatig mediteren effectief kan zijn om je lichaam te beschermen tegen verkoudheid en griep.

Nieuw onderzoek

In een nieuw onderzoek gaven onderzoekers 390 deelnemers een griepprik. Sommige deelnemers deden daarnaast nog een meditatiecursus van acht weken, sommigen namen een oefenles van acht weken en de rest nam alleen de prik. De bevindingen lieten direct een duidelijk beschermend voordeel zien van mediteren: nadat de acht weken voorbij waren, hadden degenen die mediteerden het minste last van griep. Over het algemeen deed de meditatiegroep het zo’n 17 procent beter dan de anderen.

Waarom is mediteren zo effectief?

Dat mediteren zo effectief kan zijn voor het voorkomen van verkoudheid en griep komt doordat het stress vermindert. Stress verlaagt weer lymfocyten in je lichaam – de witte bloedcellen die infecties helpen afweren. Wanneer je dus heel veel stress hebt en de lymfocyteniveaus laag zijn, ben je veel vatbaarder voor virussen zoals een verkoudheid.

Wanneer je ontspannen en kalm bent, kunnen onze lichamen functioneren zoals de goed geoliede machines die ze zijn. Het elimineren van stress-inducerende factoren is dus eigenlijk essentieel voor het beschermen en versterken van het immuunsysteem. Nog meer goed nieuws: meditatie kan ook symptomen van verschillende aandoeningen en ziekten, zoals een hoge bloeddruk, angstgevoelens, depressie en slapeloosheid, verminderen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat als jij vanavond op je yogamatje ligt, je morgen niet meer strontverkouden bent – was het maar zo’n feest. Het is belangrijk dat je meditatie gebruikt in combinatie met de juiste medicijnen.

Te laat en heeft de griep je toch echt al te pakken? Check hier je overlevingsgids!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De griepepidemie ontwijken? Ga mediteren, zegt een nieuwe studie
Sluiten