Melissa Eissens
Melissa Eissens Opvoeden 20 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Op deze manieren vinden je kinderen het niet erg om groenten te eten

Ondanks dat kinderen niet altijd gek zijn op groenten, is het wel belangrijk dat ze deze regelmatig eten. Een expert vertelt hoe je dit makkelijk voor elkaar krijgt.

Het beste idee om je kinderen groenten te laten eten, is door ze te verstoppen in eten wat ze wel lekker vinden. Maar het is niet de bedoeling dat je dit op een stiekeme manier doet. Dit zou juist namelijk averechts werken.

Groenten zijn lekker

De kunst is om kinderen te overtuigen dat groenten eigenlijk heel erg lekker zijn. Dat je deze op allerlei verschillende manieren kunt bereiden en dat er vast wel een geschikte manier is waarop zij het lekker zouden vinden. Als je kind erachter komt dat er groene dingetjes in zijn eten verstopt zitten, zal hij nog moeilijker willen eten.

Voedingsdeskundige

Mandy Sacher is een expert op het gebied van moeilijke eters. Volgens haar helpt het om je kind zelf te laten bedenken op welke manier hij of zij misschien wel groenten zou willen eten. Door ze in hele kleine stukjes te snijden is het effect en de smaak al wat minder heftig. Het is belangrijk dat kinderen dagelijks groenten eten omdat hier veel essentiële voedingsstoffen in zitten. Verder is het volgens haar ook heel belangrijk dat het eten ervan een routine wordt en dat iedereen in het huishouden daar aan mee doet.

“Ik ben een grote voorstander van herhaalde en consistent gebruik van groenten, in allerlei vormen. Als een kind groenten en salades dagelijks aangeboden ziet worden, zullen ze ook verwachten dat ze dit dagelijks op tafel zullen zien. Deze manier van herhaling en doorzettingsvermogen is een krachtig hulpmiddel om je kinderen gemakkelijk te laten eten. Ook door het zien van andere familieleden die elke dag groenten en salades eten zal uiteindelijk de behoefte om te mopperen verdwijnen.”

LEES OOK: Confessions over het avondeten: moeilijke eters, 3x koken en chantagepraktijken

Dus wat kun je doen

Oke, we weten nu waarom het belangrijk is voor kinderen om dagelijks groenten te eten, op welke manier dan ook. Maar wat zijn de beste opties?

1. Als taart of muffin

Wat dacht je van een overheerlijke worteltaart of een muffin met hele kleine stukjes courgette erin verwerkt. Zeker weten dat je kinderen de ‘typische’ groentensmaak niet herkennen en het eigenlijk heel erg lekker vinden. Dit kan zelfs ook bij koekjes.

2. Combineer het favoriete eten

Ook is het een goed idee om creatief te zijn met het favoriete eten van je kind. Als hij bijvoorbeeld dol is op pannenkoeken dan kun je ze ook maken met pompoen of aardappelpuree. Houden ze van pasta? Maak dan je eigen pastasaus en pureer er erwten in, of ui, knoflook of courgettes. Houdt het simpel en combineer altijd eten wat wel lekker wordt gevonden met groenten.

3. Zorg dat het op elkaar lijkt

Vind je kind een bepaalde soort groenten wel lekker? Zoals wortels of aardappels, dan kun je andere groenten op dezelfde manier snijden zodat het er op lijkt. Zo lijkt het ook meteen een stuk vertrouwder. Gebruik hierbij wel dezelfde kleuren. Je kunt bijvoorbeeld zoete aardappel op dezelfde wijze snijden als worteltjes. Boerenkool als aardappels of witte peen en broccoli als courgette.

4. Maak het zoet

Is je kind gek op zoet eten? Dan kun je er ook voor kiezen om groenten te bakken in bijvoorbeeld honing. Met een beetje extra olijfolie en kanaal zal het nog gaan smaken als een speciaal toetje. Ook is het een idee om een beetje esdoornsiroop door het water te mengen terwijl de groenten aan het koken zijn. Dit zorgt ervoor dat het allemaal net wat zoeter smaakt.

5. Groenteburgers

Bijna alle kinderen zijn gek op burgers. En ook al zijn je kinderen niet vegetarisch, kan een groenteburger wel een manier zijn om meerdere groenten in een keer binnen te krijgen. Je kunt heel eenvoudig zelf een groenteburger maken en ervoor kiezen om deze op een broodje te serveren of gewoon als vervanging voor vlees.

6. Smoothies

Dit is een snelle manier om veel voedingstoffen bij elkaar te krijgen en gewoon lekker op te drinken. Je kunt zelf bepalen hoe zoet je de smoothie wilt maken met de combinatie van fruit en groenten. Je kunt een smoothie maken met yoghurt, melk, water of sap.

Laat ze meehelpen

Het is natuurlijk altijd een goed idee om je kinderen te betrekken bij het voorbereiden van het eten. Wanneer zij in de keuken hebben geholpen met het wassen, schillen of snijden van de groenten zullen zij eerder geneigd zijn om hun eigen creatie te proeven!

LEES OOK: Op deze manieren krijg je de kinderen makkelijk aan tafel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mamamia

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op deze manieren vinden je kinderen het niet erg om groenten te eten
Sluiten