Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 9 aug 2017

Onderzoek: kinderen eten meer groenten als je dít juist niet doet

Snijd je de groenten op het bord van je kind altijd zo klein mogelijk, omdat je denkt dat het op die manier makkelijker naar binnen gaat? Ah-ah, dat blijkt dus niet zo te werken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen hun groenten eerder opeten als het niet klein gesneden is.

Een halve kilo wortels

Klinkt misschien niet helemaal voor de hand liggend, maar is dus wel de way to go. Althans, dat heeft een stel Australische onderzoekers van de Deakin University bewezen. Zij onderzochten een groep van 72 basisschoolkinderen en gaven hen twee dagen achter elkaar een broodtrommel gevuld met en halve kilo wortels.

De ene dag zaten er hele wortels in, de andere dag in stukjes gesneden wortel. Allebei de dagen evenveel. Als de kinderen de broodtrommeltjes kregen, mochten ze in tien minuten zoveel van de wortels eten als ze zelf wilden.

LEES OOK: 8 x groenten die je mooi maken

Alles op

De uitkomst was opvallend: de kinderen aten namelijk acht tot tien procent meer van de wortels als die in zijn geheel werden aangeboden, vergeleken met de in stukjes gesneden wortels. Sommige kinderen aten zelfs de hele wortel op.

Volgens onderzoeksleider Gei Liem valt dit te verklaren doordat kinderen eerder geneigd zijn door te eten als ze een heel stuk groenten in hun hand hebben. ‘Bij in stukjes gesneden groenten laten ze het eerder liggen, dan dat ze een he’, zegt hij.

Hele berg

RTL Nieuws vroeg het Voedingscentrum naar hun bevindingen, en zij zeggen zich te kunnen vinden in deze uitkomsten en het commentaar van onderzoeker Gie. ‘Als kinderen een hele berg eten zien, zijn ze eerder geneigd om er iets van te laten liggen. Er aan beginnen kan al meer drama opleveren, dan dat je één stuk groente voor ze neerlegt’, zegt Patricia Schutte.

Volgens haar zouden ouders hun kinderen vaak te veel groente voorschotelen, omdat ze denken dat zij evenveel moeten eten als zijzelf. Haar advies: geef je kinderen een kwart tot de helft van wat je zelf eet.

Knagen maar! Eet je tanden wit met deze 4 soorten groenten en fruit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: kinderen eten meer groenten als je dít juist niet doet
Sluiten