15 x gouden gedragsregels voor Whatsapp-groepen

Persoonlijk Redactie 23 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

Je houdt ervan of je haat ze: whatsappgroepjes. Vandaag de dag worden ze om de haverklap aangemaakt en weer opgebroken – al naar de gelang de gelegenheid en situatie.

Ik hoor bij het type ‘ik-ben-er-niet-gek-op-maar-zie-de-noodzaak-en-meerwaarde’. Dat betekent dat ik grofweg deelnemer ben van zo’n tien verschillende whatsappgroepen, waarvan enkele slechts tijdelijk (in aanloop naar een etentje, reünie of huwelijk) en anderen permanent (familie-appgroep en enkele sport- en vriendinnengroepjes). Het moge duidelijk zijn dat de meeste complicaties, verwarringen en onbehagen zich voordoen in de tijdelijke groepjes.

Whatsappdiscipline

Dat komt volgens mij omdat er nooit zoiets is afgesproken als whatsappgroep-etiquette. Waar Ellie Lust het in Wie is de Mol over etherdiscipline had, zouden enkele gouden ge- en verboden in de whatsapp-context ook niet misstaan, dunkt mij. In een poging deze kloof te vullen, hierbij een lijstje do’s en don’ts rondom het fenomeen “de groepsapp”.

1. Gij zult alleen antwoord geven op de vraag

‘Kan iedereen op zaterdag 3 februari?’ is een ogenschijnlijk simpele vraag, die vrij goed te beantwoorden is met ‘ja’, ‘nee’ of in enkele gevallen ‘dat weet ik nog niet zeker’, al dan niet aangevuld met ‘maar dan-en-dan kan ik daar uitsluitsel over geven’. Gelieve verregaande uitwijdingen niet in de groepsapp te deponeren. Als je denkt dat iemand wil weten dat je niet kan omdat je net op 3 februari een bijeenkomst hebt waar je eigenlijk niet naartoe wil maar doordat je vriend gezegd heeft dat jullie komen, je er niet onderuit kan, wat eigenlijk superonhandig is omdat dat nou net het weekend is dat Vicky hockeytoernooi heeft, etcetera en enzovoorts – app dat dan vooral naar iemand waarvan je denkt dat die het écht wil weten. En geloof ons, dat zijn niet bijster veel mensen.

2. Gij zult zich zoveel mogelijk beperken tot de vraag en de vraag alleen

Oké, dit klinkt heel streng en dat is ook weer niet de bedoeling. Laten we het erop houden dat na enkele berichten het wel duidelijk wordt hoe de groepsleden in de app zitten, en hoeveel ruimte er is voor zijwegen. Met name wanneer het gaat om iets wat gepland moet worden (zie eerder: de reünie, het etentje, de bachelorette, bootcampsessie), dan is het wel zo prettig om de app ook louter daarvoor te gebruiken. Dus ja op vragen en opmerkingen over tijdstippen, locaties en cadeausuggesties; nee op al het andere. Daar kun je desgewenst een vriendinnengroep voor aanmaken, waarvan de houdbaarheidsdatum tot na het event strekt.

3. Gij zult geen persoonlijke vetes in een groepsapp uitvechten

Behoeft geen nadere toelichting, lijkt me.

4. Gij zult niet boos worden als er niet meteen wordt gereageerd

Niet iedereen heeft altijd tijd om meteen te reageren. Dat gezegd hebbende, is er altijd tijd om een eenlettergrepig woord (‘oké! leuk! doen we!’) te tikken, wat onverminderd laat dat het niet gezegd is dat iemand altijd meteen moet reageren, integendeel. Echter, laat gij daar vooral niet door ontmoedigen, onthutsen of anderszins ontregelen – het hoort erbij.

5. Gij zult niet boos worden wanneer alleen een duimpje gestuurd wordt

Er zijn hele volkstammen die het duimpje weerzinwekkend vinden – er schijnt een zekere desinteresse te spreken uit louter een duimpje in de lucht opsteken – maar lieve mensen: zet je erover heen. Een duimpje is een prima vertaling voor ‘hartstikke goed, leuk, ik heb het gelezen en begrepen, akkoord’.

6. Gij zult zich in sommige gevallen wenden tot het ouderwetse medium e-mail

Zeg nou zelf: dat werkte lange tijd toch prima?

7. Bij twijfel, zult gij wachten tot een ander reageert

‘Zullen we anders eerst borrelen bij dat café, voordat we gaan eten?’ Als jij dat een wanstaltig slecht plan vindt, wacht dan even tot (minimaal) twee andere mensen gereageerd hebben, voordat je het afschiet. Daarmee voorkom je dat jij de spelbreker van de groep wordt.

8. Als die twee anderen vervolgens enthousiast reageren: your loss

Dan wordt het dus eerst borrelen in dat andere café, ja. Dat noemen ze het risico van het grote whatsapp-groepschat-spel.

9. Tenzij niemand anders reageert of je niet het risico wil nemen dat anderen voor je enthousiast reageren

Schiet het dan maar gelijk af. Liever the bad guy dan borrelen in een kutcafé.

10. Gij zult niet ongevraagd foto’s in de groepsapp plaatsen

Tenzij 80 procent van de deelnemers aan de groepsapp op de foto in kwestie staan – en een even groot deel van de mensen aanwezig was op het moment dat de foto genomen werd.

11. Gij zult niet meer dan vijf foto’s in de groepsapp plaatsen

Tenzij er specifiek om wordt gevraagd. En dan alleen als minimaal 80 procent van de deelnemers op de foto’s in kwestie staan en zij bij het fotomoment aanwezig waren, dus. Anders app je ze gewoon privé naar de personen die erop staan.

12. Gij zult niet als eerste de groepsapp verlaten

Nou ja, uiteindelijk zal er toch eentje de eerste moeten zijn, maar het blijft een gewichtig en lastig moment.

13. Gij zult niet ongevraagd andere mensen toevoegen aan de groepsapp

Kondig dat eerst even aan bij de rest van de groep, peil hoe het valt en pas als de handjes omhoog gaan, nodig dan de nieuweling uit om bij de groep te komen.

14. Gij zult niet voor elk wissewasje een nieuwe groep aanmaken

Tenzij je echt heel weinig te doen hebt verder.

15. Gij zult zich niet te zeer laten leiden danwel hinderen door deze etiquette

Want uiteindelijk is elke groepsapp weer anders, natuurlijk. Alleen die buslading schoolfoto’s van je kinderen, daar zit de rest van je bootcampclub echt niet op te wachten.

Lees ook: 8 x verborgen, handige functies van Whatsapp die je wellicht nog niet kende

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme