Thea Tijssen
Thea Tijssen Horoscoop september 24, 2016

Grote kans dat je kind deze maand jarig is – of zelfs vandaag

Je hebt geklikt. Uit nieuwsgierigheid? Of omdat we gelijk hebben? Is je kind jarig of ben jij zelf jarig? Of word je het nog deze maand? Het zit zo: als je in Nederland geboren wordt, dan is de kans groot dat je in september het levenslicht ziet. Dat weten we dankzij het CBS. Daar houden ze sinds 1995 precies bij hoeveel baby’s er worden geboren en wanneer dit gebeurt.

En wat blijkt? De populairste maand om geboren te worden is september en de meest voorkomende geboortedatum is 24 september. De start van het sterrenbeeld Weegschaal. Dat eerste ervaar ik elk jaar zelf weer als ik alleen al kijk naar het aantal Facebook-vrienden dat in september jarig is. De derde zoon van Famme’s Muriel is de 22ste jarig (een Maagd)en die kwam twee dagen te vroeg. Op meerdere dagen in september heb ik maar liefst zes of zeven mensen te feliciteren. Ik bedoel maar. Gelukkig hoef ik niet voor al die jarigen een taart te bakken…

[source id=”attachment_117485″ align=”none”][/source]

Lees ook: *Proest* 18 hoogst ongemakkelijke verjaardagstaarten

Kerstseks

Een simpele rekensom leert dat er in de gezellige, donkere decembermaand de meeste baby’s worden verwekt in Nederland. Dat snappen wij dan weer wel. Na 24 september (die ouders gingen rond kerst aan de kets; kerstseks, wie kent het niet?) is 29 september (die ouders hadden een spetterende Oud & Nieuw) de meest voorkomende geboortedatum van de afgelopen zestien jaar. Dus bedenk wel even dat als jij en je partner rond kerst of Oud & Nieuw een baby liggen te verwekken, de kans groot is dat je kind later nog vier klasgenootjes zal hebben die op dezelfde dag jarig zijn. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!

Lees ook: 6 dingen die je dus nóóit moet doen voordat je seks gaat hebben

Kleine geboortegolf

In december worden er maar weinig baby’s geboren. Dus als we even mogen chargeren: in maart is het maar stil en kil tussen de lakens. De feestdagen vallen ook niet onder de populaire bevaldata, al is dat op zich wel logisch te verklaren (er werken dan minder mensen in het ziekenhuis, dus je hebt dan ook minder geplande bevallingen). Nieuwjaarsdag is (na 29 februari, maar die ligt voor de hand) de minst voorkomende geboortedatum. Ongeveer drie dagen na 5 december en kerst zijn er juist meer geboortes dan gemiddeld en is er dus zelfs sprake van een kleine geboortegolf. Ook dat lijkt vrij logisch, want geplande bevallingen (zoals sommige keizersnedes en inleidingen) plan je natuurlijk niet op Eerste Kerstdag, maar liever als de kerstman zijn hielen heeft gelicht.

[source id=”attachment_117486″ align=”none”][/source]

Werkdag populairder dan weekend

Laten we 2002 er eens uitlichten ter illustratie. Er werden in dat jaar 202 duizend kinderen geboren. Gemiddeld was dat 554 kinderen per dag. Het dagelijks aantal geboorten varieerde echter sterk. Op (jawel!) dinsdag 24 september 2002 werd het grootst aantal kinderen geboren: 693. Op zondag 13 januari werd met 396 het kleinst aantal kinderen geboren.
Ook leuk om te weten: op een werkdag worden er meer kinderen geboren dan in het weekend, in de zomer worden er meer kinderen geboren dan in de winter en in jaren dat het economisch goed gaat is het geboortecijfer hoger dan in perioden waarin men weinig vertrouwen in de toekomst heeft. Er worden gemiddeld per dag ongeveer 465 kinderen geboren.

Wil je alle sterrenbeelden er nog eens op nalezen en zien hoe jij matcht met jouw Maagd, Weegschaal of een van de andere tekens? Check alle horoscopen en matches met jouw sterrenbeeld hier.

Is jouw kind ook in december verwekt september jarig? Of heb je juist een kerstkindje? Deel het hier

En als je dan graag een beetje wil plannen wanneer je kind wordt geboren, dit is het ideale tijdstip voor seks. Thank us later.

Noot voor de lezer die al bezig is met haar commentaar: ‘Je kunt helemaal niet plannen wanneer en of je zwanger wordt.’ We know. We weten dat je niets kunt plannen als het op baby’s maken aankomt, maar je kunt het allicht proberen.

Sargasso.nlCBS.nlPinterest.com

Reageer op artikel:
Grote kans dat je kind deze maand jarig is – of zelfs vandaag
Sluiten