Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 14 april 2015

Grote kans dat je meer op je vader lijkt, dan op je moeder

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom je beter op kunt schieten met je vader dan je moeder? Of waarom jullie zó op elkaar lijken en daardoor telkens botsen? Lees even verder.

Dat we DNA krijgen van vader én moeder, dat weten we. Maar uit een recent onderzoek van de Universiteit van North Carolina blijkt dat je meer genen krijgt van je vader, dan van je moeder.

Muizen

Het onderzoek werd gedaan met een groep muizen. Negen typen muizen paarden meerdere keren met elkaar en het resultaat is overduidelijk: de genetische verschillen in de nieuwe generatie muizen neigden áltijd meer naar de vader. ‘Er zit een consequent verschil in de genen van het nageslacht van de muizen, het lijkt in alle gevallen meer op dat van vader-muis dan dat van moeder-muis,’ vertelt hoofdonderzoeker James Crowley in Science Daily.

Oke, fijn. Maar waarom is dit onderzoek zo belangrijk? Muizen en mensen hebben vergelijkbare lichaamsprocessen, het hele ziekte- en afweersysteem werkt voor negentig procent hetzelfde. De resultaten uit het onderzoek kunnen erop wijzen dat erfelijke ziektes, zoals hart-en vaatziekten en alzheimer, vanuit vaders kant een groter probleem zijn dan vanuit je moeders kant. Dit moet eerst nog verder onderzocht worden.

Lees ook: Zestien redenen waarom de vader-dochterband zo bijzonder is.

Reageer op artikel:
Grote kans dat je meer op je vader lijkt, dan op je moeder
Sluiten